Sincar’a yönelik planlarımız var

TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Org. Yaşar Güler ile konuştum. Fırat Kalkanı operasyonunun ardından sınır...

TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Org. Yaşar Güler ile konuştum. Fırat Kalkanı operasyonunun ardından sınır ötesi operasyonların konuşulduğu bir sırada TSK’nın nabzını tutmaya çalıştım.
Suriye’de DAEŞ hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı harekâtı başarıyla tamamlandı. Bir süredir Sincar’daki PKK hedeflerine yönelik bir harekât planından söz ediliyor. Sincar operasyonunu Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal’la konuştum.
Hava Kuvvetleri Komutanı çok net konuştu. “Sincar’ın ikinci Kandil olmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazi ve şehit yakınlarının atamalarının yapıldığı törendeki konuşmasında, “Sincar yeni Kandil olma yolunda. Onun için biz Sincar’a müsaade edemeyiz. Çünkü orada PKK var” demişti.
Peki Fırat Kalkanı operasyonunda olduğu gibi, Sincar’a yönelik harekâta bir isim verilmiş mi? Hava Kuvvetleri Komutanı,�“Bir isim vermedik” dedikten sonra ekledi, “Bir operasyon yapınca hemen devamı için başka isimler kamuoyuna yansıyor. Bir isim vermedik ama Sincar’a yönelik planlarımız var”. Abidin Paşa elbette ki, Sincar’a yönelik askeri planların ayrıntılarını konuşmadı ama “Bizim planlarımız her zaman vardır. Bu coğrafya da hem askeri hem siyasi olarak planlarımız olmazsa olmaz. Bu planlar hemen de gerekli olabilir, sonra da gerekli olabilir. Ya askeri olarak çözeceğiz ya da siyasi olarak. Siyasi olarak da mümkün” dedi.

Edindiğim izlenim, Sincar operasyonunun geleceğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump’la 16-17 Mayıs tarihlerinde yapacağı görüşme belirleyecek. Ama tek belirleyici Trump görüşmesi olmayacak. Öncelik Türkiye’nin kendi tehdit değerlendirmesi olacak. Abidin Ünal, “Çünkü Irak ve Suriye’de PKK’yla ilgili gelişmeler bizim için beka sorunu” diye konuştu.
Sincar’ın ayrı bir stratejik önemi var. Abidin Paşa, “Sincar, Irak’la Suriye’yi birbirine bağlayan kilit konumunda” dedi.
YAŞAR GÜLER’LE PKK İLE MÜCADELE
Jandarma Genel Komutanı Org. Yaşar Güler’le PKK’ya yönelik operasyonları konuştum. “PKK’nın beli kırıldı diyebilir miyiz?”sorusuna, “PKK’nın beli kırıldı. PKK içeride bir daha toparlanamaz” karşılığını verdi. Ama bu mücadelenin dış boyutuna dikkat çekti.�“PKK meselesinin sınırımızın dışındaki gelişmelerle bu kadar iç içe geçtiği bir dönem hiç olmadı. O nedenle Suriye ve Irak’taki gelişmeler içerideki mücadeleyi de etkiliyor. Diyarbakır’daki tünel meselesi, bunlar hep örgütün Suriye’den devşirdiği yöntemler.”
PKK’ya yönelik operasyonlar yoğun bir şekilde sürerken, Yaşar Paşa bir noktanın altını çizdi: “Bizim içeride PKK ile mücadeledeki zorluğumuzu hendek kalkışması sırasındaki mücadele konseptimizde görmüştünüz. Şimdi de bu hassasiyet aynen devam ediyor. Yani teröristi etkisiz hale getirirken, sade vatandaşı üzmemek. Buna o kadar hassasiyet gösteriyoruz ki. Bunlar kamuoyuna çok yansımıyor. Sur’da da, Cizre’de, Silopi’de de bunu yaşamıştık. Sur’daki operasyonu bu hassasiyet nedenle 1 hafta geç bitirdik. Yine bu hassasiyet nedeniyle çok şehit verdik.” Yaşar Güler, sözlerine PKK ile mücadeledeki kararlılığın altını çizerek son verdi, “Bütün bölge tarandı, taranıyor tünel konusunda. Göz açtırmıyoruz. Her türlü hazırlığımız var”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.582 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.295 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.260 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar