Seçim hazırlıkları

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (28.03.2022)''Seçim hazırlıkları'' başlıklı yazısı.

Seçim yasasındaki değişiklikler Anayasa Komisyonu’ndan geçti, önümüzdeki hafta da Genel Kurul’da kabul edilip yasalaşması bekleniyor.

Seçim yasasındaki değişiklikler siyaseti yeniden formatlamaya aday görünüyor. Onları maddeler halinde sıralamak istiyorum.

ERKEN SEÇİME ENGEL

1. Yazının başlığına bakıp erken seçim sonucu çıkarılmasın. Hatta tam aksine yeni seçim yasası demek, erken seçime gidilmeyeceği demektir.

Yeni seçim yasasının yürürlüğe girdiği tarihin üzerine 1 yıl ekleyin, o size o tarihe kadar seçim olmayacağını gösterir. Çünkü Anayasa’nın 67. Maddesi’nde, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniliyor. AK Parti ve MHP seçimlerde uygulamayacağı yasayı neden çıkarsın? Ayrıca Cumhur İttifakı seçim yasasındaki değişikliği kasım ya da aralık ayında da yapabilirdi. Erken seçim tartışmalarının önüne geçmek için şimdiye kadar bekletildi.

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER’İN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ

2. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘yüzde 50 artı 1’in aranması ve ittifak sistemi küçük partilerin elini güçlendirmişti. Seçim yasasındaki değişiklikler ile küçük partilerin cumhurbaşkanlığı seçimindeki gücünü korurken, milletvekili seçimindeki etkilerini sıfırladı.

3. Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı olmayı planlayan Kılıçdaroğlu, seçimlerde yüzde 50 artı 1 arandığı için küçük partilerin desteğine muhtaç.

4. Milletvekili seçiminde partilerin aldığı oylar sayılacağı için küçük partiler de Meclis’e girebilmek için Kılıçdaroğlu ya da Akşener’in desteğine ihtiyaç duyacak.

5. Küçük partiler ya CHP veya İYİ Parti listelerinden seçime girecekler ya da Saadet Partisi’yle birlikte yeni bir ittifak kuracaklar.

6. Altı parti lideri dün Ali Babacan’ın ev sahipliğinde bir araya geldi. Gündemde ne olursa olsun küçük partilerin tek bir gündemi vardı. O da seçimlerde Meclis’e girebilmek.

KILIÇDAROĞLU FORMÜL ARAYIŞINDA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.103 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.828 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 832 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 740 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar