Savaş ne zaman biter, yaptırımlar ne zaman kalkar

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi’nin bugünkü (18.04.2022)''Savaş ne zaman biter, yaptırımlar ne zaman kalkar’’ başlıklı yazısı.

Savaşın genişlediği bir dönemde bu sorunun çok anlamlı olmadığının farkındayım.

Ama aynı zamanda herkesin bu sorunun cevabını araştırdığını biliyorum. Peki, bu savaşın ne zaman biteceğini bilen var mı? Savaşı başlatmayı bilirsiniz ama ne zaman biteceğini bilemezsiniz.

Saddam Hüseyin Kuveyt Savaşı’nı başlatırken nasıl biteceğini biliyor muydu? Ermenistan, saldırırken Karabağ Savaşı’nın nasıl biteceğini hesap etmiş miydi?

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul buluşması barış umutlarını arttırmıştı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da işaret ettiği gibi, “Buça’dan ve Irpin’den gelen görüntüler müzakereleri gölgeledi.”

Ukrayna, Rusya’nın Karadeniz filosundaki amiral gemisi, “Moskova”yı vurarak Putin’e ağır bir darbe indirdi. Ama bu, savaşın yayılmasına neden oldu. Rusya, ablukayı kaldırdığı Kiev’i tekrar vurmaya başladı.

Tam da Amerika’nın istediği oldu. Çünkü bir yetkilinin belirttiği gibi, “Amerika savaşın devam etmesini istiyor.”

Ben tekrar Ukrayna-Rusya Savaşı ne zaman biter sorusuna dönmek istiyorum.

Şu günlerde Batı’nın önemli şirketleri önünü görmek için Amerikalı askerleri ve stratejistleri konuk ediyor. Geleceğe dair bir perspektif oluşturmaya çalışıyorlar. Savaşın ne zaman biteceğini ve ekonomik yaptırımların ne zaman kalkacağını öğrenmeye çalışıyorlar.

Savaşın başlaması kadar biteceği konusunda da kesin yargıda bulunmak mesleki açıdan büyük bir risktir.

‘SAVAŞ ÇIKMAYACAK’ DEMİŞLERDİ

Rahmetli Mehmet Ali Birand, Fransızların planından umutlanarak 1. Körfez Savaşı’nın çıkmayacağını iddia etmişti. CNN’den Bağdat’ın füzelerle vurulmasını izledik.

1 Mart tezkeresine haklı gerekçelerle karşı çıkanlar da Türkiye’nin Amerikan askerlerine izin vermediği takdirde ABD’nin Irak’ı işgal edemeyeceğini savunuyordu. Türkiye, tezkereyi reddetti ama değişen tek şey ABD savaşı kuzeyden değil, güneyden başlattı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 243 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.124 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.782 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.150 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.852 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar