Rusya ile mutabakatın perde arkası

ABD müttefikimiz ama biz Afrin operasyonunu Soğuk Savaş döneminde mücadele ettiğimiz Rusya ile anlaşarak yapıyoruz. Afrin harekâtına ilişkin olarak görüştüğüm merciler söze iki önemli uyarı ile...

ABD müttefikimiz ama biz Afrin operasyonunu Soğuk Savaş döneminde mücadele ettiğimiz Rusya ile anlaşarak yapıyoruz. Afrin harekâtına ilişkin olarak görüştüğüm merciler söze iki önemli uyarı ile başlıyor.

1- Harekâtın bir süresi yok. Sadece aşamaları var.

2- Bu harekât Kürtlere karşı değil, terör örgütü PKK-YPG’ye karşı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Olay Kürt koridoru meselesi değildir. Olay terör koridorunu yok etme meselesidir” dedi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, “Kürt koridoru kırılıyor” şeklindeki değerlendirmesine tepki göstererek, “Kürt koridoru nedir, terör koridoru nedir... Bunu ben anlatacak değilim” diye uyardı.

RUSYA İLE ANLAŞMA

Bu arada hava harekâtı için Rusya’yla varılan mutabakatın ipuçları da ortaya çıkmaya başlıyor. Rusya’yla belli bir tarihe göre değil, harekâtın belirli bir aşamasına göre bir anlaşmaya varılmış. Türkiye elini çabuk tutuyor, seri hava operasyonları yapılıyor. İlk aşamanın 2 haftada tamamlanması öngörülüyordu ama bu süre öne çekilebilir. Rusya’yla varılan mutabakatın bir opsiyonu olduğu anlaşılıyor. Kara harekâtında ihtiyaç doğduğu takdirde, Hava Kuvvetleri anlık müdahalelerde bulunabilecek. Peki Afrin harekâtı ne zaman tamamlanacak? Erdoğan, “Afrin operasyonu tıpkı Fırat Kalkanı gibi, hedeflerine ulaştığında sona erecektir” dedi. Afrin, YPG ve DAEŞ’ten temizlendikten sonra Cerablus ve El Bab’da olduğu gibi, Afrin’i özgürleştirme süreci başlayacak. Türkiye’nin katkısıyla Afrin’in yerel yönetimi oluşturulacak. Bu sürecin İlkbahar sonu-yaz başına kadar tamamlanması öngörülüyor.

MÜNBİÇ VAR MI?

Afrin bittikten sonra sıra Münbiç’e gelecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunu Münbiç takip edecek demişti. Ankara’da planlamalar o yönde yapılıyor. Başbakan Binali Yıldırım operasyonla ilgili bilgi verdiği muhalefet liderlerine,  “Münbiç’e operasyon yapmakta kararlıyız. Eğer Münbiç’e operasyon yapmazsak, Cerablus, El Bab ve Afrin’de yaptıklarımız tehlikeye girer” diye bilgi veriyor. Ankara, Amerikan varlığı nedeniyle Münbiç operasyonunun kolay olmayacağının farkında ama kararlı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.273 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.850 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar