Rus uçağı tuzak mıydı?

Sovyetlerin başında Kruşçev, ABD'nin başında ise Eisenhower vardı.İncirlik Üssü'nden kalkıp, Sovyetleri dinleyen U-2 casus uçağı 1 Mayıs 1960 tarihinde Sovyetlerin üzerinde düşürüldü. Pilot...

Sovyetlerin başında Kruşçev, ABD'nin başında ise Eisenhower vardı.
İncirlik Üssü'nden kalkıp, Sovyetleri dinleyen U-2 casus uçağı 1 Mayıs 1960 tarihinde Sovyetlerin üzerinde düşürüldü. Pilot Gary Power ise canlı olarak ele geçirildi. Pilot sorgusunda, füzelerin yerlerinin tespit edilmesi, radarların bulunması, telsiz istasyonlarının belirlenmesi için uçuş yaptığını itiraf etti.

Radara yakalanmayan U-2 casus uçaklarının üzerinde yüksek çözünürlüklü kameralar vardı.
Casus uçuşları tespit edilince Sovyet lideri Kuruşçev bugün Putin'in yaptığından daha ileri gitmiş ve NATO'yu, ”Avrupa'da istediğimiz her havaalanında vuracak güçteyiz” diye tehdit etmişti. Batı uzaktaydı ama Sovyetlerin burnunun dibinde Türkiye vardı. Kuruşçev açık açık Türkiye'yi tehdit ediyordu.

Apar topar NATO'ya müracaat ettik. ABD, Sovyet füzelerinden korunabilmemiz için başta boğazların etrafına yerleştirilmek üzere 15 adet Jüpiter füzesi verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.073 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.849 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar