Partili Cumhurbaşkanlığı ve Anayasa ne oldu

SADECE başbakan değişmedi.Davutoğlu hükümeti gidip Yıldırım hükümeti gelmedi. Yeni hükümetle birlikte, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yeni bir denge kuruldu. Binali Yıldırım, ilk MKYK...


SADECE başbakan değişmedi.
Davutoğlu hükümeti gidip Yıldırım hükümeti gelmedi.

Yeni hükümetle birlikte, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yeni bir denge kuruldu.

Binali Yıldırım, ilk MKYK toplantısında, “Cumhurbaşkanımız bizim liderimiz. Bu konuda bir tartışma yok. Biz Recep Tayyip Erdoğan’ın partisiyiz. Bu hareketin bir lideri var ve bu lider başımızda. Tüm çalışmalar ve süreçler Cumhurbaşkanı ile istişare edilerek, uyum içinde yürütülecek. Liderimizle yürümek lazım. Fiili durum bu” demişti.

Bakanlar Kurulu’nun belirlenmesinde ise bazı isimler üzerinde farklı düşünmelerine rağmen, Başbakan’ın tercihlerini, Cumhurbaşkanı’nın iradesini yansıtan bir kabine oluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da başkanlık sistemi ya da partili Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin anayasal değişiklikler gerçekleşmediği takdirde izlenecek yolu, “Parlamento’nun yeterli sayıyı yakalaması lazım ki, bu iş çözülebilsin. Eğer yeterli sayıyı yakalayamıyorsa, biz cumhurbaşkanı ve başbakan olarak uyum içinde milletimize hizmeti sürdürürüz” diye tarif etmişti.

Cumhurbaşkanı, bir süre önce AK Parti milletvekillerine, “Birlikte uyum içerisinde çalışamaz mı? Çalışır. Ben Ahmet Necdet Sezer’le, Abdullah Gül’le çalıştım” demişti.

Bunları AK Parti’nin başkanlık sistemi ve partili Cumhurbaşkanlığı hedeflerinden vazgeçtiği anlamında paylaşmıyorum. Tam aksine yeni hükümetin öncelikli görevi; mümkünse başkanlık sistemini, yok eğer olmazsa partili Cumhurbaşkanlığı’nı gerçekleştirmek olacak.

Bu arada AK Parti’deki kongre süreci, başbakan ve genel başkan değişimi nedeniyle yeni anayasa çalışmaları kesintiye uğramış durumda.

Anayasa çalışmaları başbakan olmadığı durumlarda Ömer Çelik’in başkanlığında yürüyordu. Ömer Çelik Avrupa Birliği Bakanı oldu. Ayrıca aynı heyetle mi devam edileceği, revizyona mı gidileceği yoksa yeni bir heyet mi teşkil edileceği henüz belli değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 654 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.861 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.240 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma İmamoğlu’nun mal varlığı artmış 22 Mart 2024 | 1.263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar