Muharrem İnce cephesinde ne oluyor?

27 Mayıs’tan sonra Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Çankaya Köşkü’nde parti liderleriyle, “huzur toplantıları” yapıyordu.Darbe yap, Demokrat Parti’yi devir, başbakanı ve iki bakanı as, Ali Fuat...

27 Mayıs’tan sonra Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Çankaya Köşkü’nde parti liderleriyle, “huzur toplantıları” yapıyordu.

Darbe yap, Demokrat Parti’yi devir, başbakanı ve iki bakanı as, Ali Fuat Başgil’i ölümle tehdit et, cumhurbaşkanı adayı olmasını engelle, sonra kalk memlekette “huzur toplantıları” düzenle. Amaç huzurdan öte, yeni sürecin 27 Mayıs’ın ruh ve felsefesine uygun olarak devam etmesiydi.

Süleyman Demirel katıldığı ilk toplantıda, İnönü hükümetinden şikâyet edince İsmet Paşa, çiçeği burnundaki AP Genel Başkanı’na dönüp, “Hükümetten şikâyet etme yeri burası değildir, onun yeri Meclis’tir. Bulursun yeterli sayıyı hükümeti düşürürsün” demişti.

Demirel toplantıdan sonra Çankaya Köşkü’nün bahçesinde yürürken İhsan Sabri Çağlayangil’e dönüp, “Adam haklı” demişti. Adalet Partisi, Meclis’te bütçeye ret oyu verip İnönü hükümetini düşürdü. Demirel, İnönü’yü devirerek gittiği 1965 seçimlerinde tek başına iktidar oldu. 

Demirel, “Adam haklı” dedi, Muharrem İnce de seçim gecesi gazeteci İsmail Küçükkaya’ya attığı mesajda “Adam kazandı” demişti. Burada bir adam tartışması açma niyetinde değilim. Demirel nasıl ki, “Adam haklı” dediği  İsmet Paşa’yı yeterli sayıyı bulup düşürdüyse Muharrem İnce’nin de yeterli imzayı bulup olağanüstü kurultayı toplamaktan başka bir yolu gözükmüyor. Çünkü Kılıçdaroğlu, “Olağanüstü kurultay çağrısı yapmayacağım” dedi. Bu bir meydan okumaydı. Böylece Muharrem İnce’nin, “Yenildiysen geri çekileceksin” sözünün anlamı kalmadı.  

RESTE REST DİYECEK Mİ?

Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı gösterilince, Kılıçdaroğlu’nun karşısında aday olmayacağını ilan etmenin sıkıntısını yaşıyor. Kılıçdaroğlu’na karşı adayım diyemiyor, bu işi örgütün halledeceğini söylüyor. Ama İnce de çok iyi biliyor ki CHP’de işler böyle yürümez. Ya reste rest diyecek, yeterli delegeyi bulup kongrede Kılıçdaroğlu’nu devirecek ya da hesaplaşmayı yerel seçimlerin sonuna bırakacak. İnce’nin çıkışının, Kılıçdaroğlu’nun restinin arkasında biraz da partiyi yerel seçimlere kimin götüreceği mücadelesi yatıyor. Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanı adayı yaparak, milletvekili listelerini tek başına belirleme fırsatını yakalayan Kılıçdaroğlu, belediye başkan adaylarını da seçmek istiyor. CHP açısından bazı belediyelerde iktidar olmak Türkiye’de iktidara gelmek kadar önemlidir. Çankaya, Kadıköy ve Şişli Belediyeleri CHP açısından bakanlıklar kadar değerlidir. CHP, yerel seçimde tüm yığınağını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için yapacak. Amaç AK Parti’yi İstanbul’da başarısızlığa uğratmak. Bunun için bir CHP-HDP ittifakı planlanıyor. Kongrede Kılıçdaroğlu’na destek veren bazı il başkanları belediye başkan adaylığı bekliyor. Yerel seçimler, hem mücadeleyi sertleştiriyor hem de olağanüstü kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendiriyor. Genel merkez, tüm gücüyle devreye girdiği için İnce’nin işi kolay değil. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.416 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.142 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.850 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar