Muhalifler kaç imza topladı, yerel seçimler erkene alınacak mı?

CHP’li muhalifler topladıkları imzaları bugün CHP Genel Merkezi’ne teslim edecek.Böylece olağanüstü kongreye gidilip gidilmeyeceği netleşecek. Peki tartışma bitecek mi? Haberler biteceği yönünde değil....

CHP’li muhalifler topladıkları imzaları bugün CHP Genel Merkezi’ne teslim edecek.

Böylece olağanüstü kongreye gidilip gidilmeyeceği netleşecek. Peki tartışma bitecek mi? Haberler biteceği yönünde değil. Çünkü muhalifler, imzasını geri çekenleri ayıklamadan Genel Merkez’e müracaat edecekler. Muhaliflerin 620 imza sunması bekleniyor. İmzasını geri çekenlerin sayısının ise 50 civarında olduğu söyleniyor. Bu durumda Genel Merkez imzasını geri çekenleri düşüp, olağanüstü kurultay için gereken imzanın bulunmadığını açıklayacak. 570 civarında bir imzadan söz ediliyor. Muhalifler bu kararı sükûnetle mi karşılayacak? Öyle bir beklenti yok. Muhaliflerin mahkemeye gitmesi bekleniyor. Bu maksatla Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve yerel mahkemelerin verdiği kararlardan oluşan bir dosya hazırlandığı söyleniyor. CHP tüzüğünün olağanüstü kurultaya ilişkin 48. maddesinin üçüncü bendinde, “On beşinci günün bitiminden sonra imza çekilmesi hüküm ve sonuç doğurmaz” deniliyor. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın kararlarında, 15 günlük süre tamamlandıktan sonra çekilen imzalar geçerli sayılmıyor. Burada kritik sınır, 31 Temmuz saat 17.30. O tarihten önce çekilen imzalar geçerli oluyor. Muhalifler ise geri çekilen imzalar kendilerine değil, genel merkeze ulaştırıldığı için bilgilerinin olmadığını söylüyorlar. Gaye Usluer, “Geri çekilen imzalar varsa bunları bize açıklayacak olan, geri çekilen imzaların toplandığı makamdır” diyerek bu duruma işaret etti.

CHP’de iyimser bir grup, Muharrem İnce’nin, partinin mahkeme kapısına düşmesine izin vermeyeceği görüşünde.

YEREL SEÇİMLER ÖNE ALINACAK MI?

Bu durumda ne 635 imzayı bulamadığı için olağanüstü kurultayı toplayamamak Muharrem İnce açısından bir hezimet, ne de yeterli imza bulunamadığı için olağanüstü kurultay tehlikesini bitaraf etmek Kılıçdaroğlu açısından bir zafer. Kılıçdaroğlu’nun, Büyük gerilim yaratıldı, yaşanan süreçte parti çok hırpalandı. Bu sürecin sonunda partinin derlenip toparlanması lazım. Süreç sonuçlandıktan sonra bir an önce bu tahribatı gidermek zorundayız” tespiti yerinde. CHP yıprandı. Ama nasıl toparlanacak orası meçhul. CHP’de, bu tartışmaların bitmesi için yerel seçimlerin öne alınmasını fırsat olarak görenler var. İktidarın, yerel seçimleri kasım ayına çekeceği gibi bir beklenti söz konusu. Mart ayında yapılacak seçimlerin mevsim koşulları nedeniyle sıkıntılı olabileceği tezinden hareket ediliyor. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopteri, yerel seçim kampanyası sırasında düşmüştü.

2017 referandumla, 2018 seçimle geçti. 2019’da da seçime gidip en azından önümüzdeki 8 ay boyunca ülkeyi seçim atmosferinde tutmayalım. 2018 yılı ile birlikte seçim defterini kapatıp, önümüze bakalım. Ekonomiyle ilgili kararları alıp uygulamak için 2019 yılını beklemeyelim görüşünde olanlar var.

Ancak yerel seçimlerin öne çekilmesini istemek yetmiyor. Anayasa değişikliği gerekiyor. AK Parti ile MHP’nin sayısı buna yetmediği için bir anayasal engel söz konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.582 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.295 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.260 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar