Muhafazakâr seçmene tuzak

SEÇİM yasakları nedeniyle kamuoyu araştırmaları yayınlanamıyor ama kamuoyu en çok 24 Haziran’da sandıktan ne çıkacağını merak ediyor. Kamuoyu araştırma şirketleri de sonuçları...

SEÇİM yasakları nedeniyle kamuoyu araştırmaları yayınlanamıyor ama kamuoyu en çok 24 Haziran’da sandıktan ne çıkacağını merak ediyor.

Kamuoyu araştırma şirketleri de sonuçları kamuoyuyla paylaşamayınca noterden tasdik ettirip, saklıyorlar. Konsensus Araştırma Genel Müdürü Murat Sarı, yeni tamamlanan çalışmayı notere onaylattıktan sonra seçim gecesi açıklanmak üzere kaldırdı. Murat Sarı, kendileri adına kamuoyunda dolaştırılan anketlere ise tepkili. “Bizim hiçbir anketimiz elimizden yayınlanmadı” diyor. Ama bakıyorsunuz ki bu şirketler adına ortalıkta dolaşan araştırmalar var. Siz siz olun künyesiyle birlikte açıklanmayan araştırmaya inanmayın. Çünkü seçmen eğilimlerinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Seçim gecesine hazırlıksız yakalanmamak için borsa gibi anı anına takip etmek gerekiyor.

Ayrıca seçimlere yeni bir sistemle gidiliyor. İttifak sistemi getirildiğinde ekranlarda uzun tartışmalar yaptık. Bunun muhalefeti yok etme adına kurulmuş bir tuzak olduğunu savunanlar oldu. Tam aksine ittifaklar muhalefete yaradı. Muhalefet, bir yandan ‘millet ittifakı’ ile barajı sıfırlarken, diğer yandan HDP’nin barajı aşmasını sağlayarak AK Parti’nin milletvekili sayısını düşürmeyi hedefliyor. Bu açıdan bakıldığında, sistem iktidardan ziyade muhalefete yaramış gözüküyor.

ÇOKLU SEÇİM SÜRECİNE GİRİLİR Mİ?

Seçim kararının alınmasıyla birlikte tartıştığımız noktalardan birisi de Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir ama Meclis çoğunluğu muhalefetin eline geçerse ne olur sorusuydu. Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığı-Meclis kilitlenmesine meydan vermeyeceği, erken seçime gidilerek çözüm bulunacağı savunuldu. Tıkanma durumunda kendini yenileyen bir sisteme sahibiz. Ama bu durumda Cumhurbaşkanı ve Meclis’in görev süresi doluyor. O nedenle yeni sisteme, çifte giyotin sistemi deniliyor. Bu hem Cumhurbaşkanı’nın, hem Meclis’in görev süresinin sona ermesi anlamına geliyor. Uzlaşma kültürümüz zayıf olduğu için uzlaşırlar, ülkeyi birlikte yönetirler diyemiyoruz. Çünkü önümüzde 7 Haziran örneği duruyor.

Peki erken seçimi konuştuk ama Türkiye üst üste iki seçimi kaldırabilir mi sorusuna cevap aradık mı? Bunun ekonomiye faturası ne olur dedik mi? 

Bir kamuoyu araştırmasını açıklama durumunda değilim. Sadece gözlemlerimi paylaşabilirim. İttifak sistemi nedeniyle iktidar, Meclis’te az bir farkla çoğunluğu sağlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.533 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.657 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.184 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar