MİT’le ilgili gizli talimat kime ait

1 Haziran tarihli, “MİT’le ilgili gizli talimat neydi?” başlıklı yazımda yer alan, MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan gizli talimatın tarihini sordu. Zaten peşindeydim.MİT’in TSK...

1 Haziran tarihli, “MİT’le ilgili gizli talimat neydi?” başlıklı yazımda yer alan, MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan gizli talimatın tarihini sordu. Zaten peşindeydim.

MİT’in TSK içinde istihbarat yapamaması tartışması, 15 Temmuz darbe girişiminin MİT tarafından neden daha önce haber alınamadığına ilişkin soru üzerine başlamıştı. MİT, TSK içinde istihbarat yapma yetkisinin olmadığını hatırlatmıştı.

Halen yürürlükte olan, ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimatla MİT’in TSK içinde istihbarat yapması yasaklanmış. Tabii bir talimat varsa onun tarihini ve altında kimin imzasının bulunduğunu da vermek gerekiyor. Ayrıca yasak talimatı olduğuna göre demek ki MİT daha önce TSK içinde istihbarat yapabiliyormuş. MİT her zaman TSK içinde istihbarat yapabiliyordu da bu ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimatla mı ortadan kalktı, yoksa MİT’e TSK içinde istihbarat yetkisi sadece kaldırılan o talimatla mı verildi, o da ayrı bir tartışma konusu.

İŞTE O GİZLİ YÖNERGE

MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimat, 28 Kasım 2011 tarihini taşıyor. TSK’daki yazışma tekniğine göre tam adı, ‘MY 114-1(C) Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi’.

Yönergenin altında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in imzası yer alıyor. Necdet Paşa olağanüstü bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmişti. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları topluca istifa etmiş, yaşanan kriz sırasında Necdet Paşa, siyasi iradenin yanında yer almıştı. 29 Temmuz 2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı. 4 Ağustos tarihinde de Genelkurmay Başkanı oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 2.276 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.152 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.192 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar