Kılıçdaroğlu’nun referandum tuzağı

ALMANYA’dan, Avusturya’dan, Hollanda’dan birbiri ardına gelen yasak kararlarını konuşuyorduk. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Avrupa hayır kampanyasını başlattı” dedi. Avrupa’dan gelen...

ALMANYA’dan, Avusturya’dan, Hollanda’dan birbiri ardına gelen yasak kararlarını konuşuyorduk. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Avrupa hayır kampanyasını başlattı” dedi.

Avrupa’dan gelen yasak kararlarını sorduğum bir AK Parti yöneticisi, “Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ demişti. Şimdi de Merkel, ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ diyor” diye konuştu.

AK Parti cephesi, Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki hayır dalgasından dolayı rahatsız mı? Elbette ki rahatsızlar. Çünkü yurtdışı oyları seçim sonuçları üzerinde artık önemli bir ağırlık oluşturmaya başladı. Peki Avrupa’daki yasak kararlarının etkili olup, hayır oylarını artıracağından endişe ediyorlar mı? Hayır. Tam aksine. Yasaklamaların ters etki yapacağına, sandığa gitmeyi düşünmeyenlerin dahi oy kullanacağına inanıyorlar. Çünkü yasaklar her zaman ters teper.

BÜYÜKŞEHİR VE  ANADOLU AYRIŞMASI

Referanduma 40 gün kala evet ve hayır oylarında durum nasıl? Büyükşehirler ile Anadolu kentleri arasında bir farklılaşma gözleniyor.

Büyükşehirlerde hayır oyları ulaşabilecekler tepe noktaya ulaşmış görünüyor. Ciddi bir orandaki kararsız seçmen varlığını koruyor. Evet oyları ise henüz beklenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Büyükşehirlerde bundan sonraki süreç kararsızların eğilimi ve evet oyları açısından önemini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da önemli bir oranda kararsız seçmenin varlığına dikkat çekmişti.

Anadolu da ise evet oyları beklenen noktaya ulaşmış durumda. Kararsızların oranı az, hayır oyları daha geride seyrediyor.

AK Parti cephesinde yapılan değerlendirmelere göre, hayır oyları bir motivasyon yakalayıp, ulaşabileceği seviyeye ulaştığı yönünde. Bundan sonra evet oylarının tırmanışa geçeceğini savunuyorlar. CHP referandumda pozitif bir kampanya yürütüyor. Sevgi pıtırcığı gibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 497 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.261 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 707 Okunma Bu kez anketten farklı sonuçlar çıktı 11 Nisan 2024 | 1.953 Okunma Özgür Özel İmamoğlu’nu rahatsız Yavaş’ı mutlu etti mi 10 Nisan 2024 | 725 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar