Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylık formülü

“Kılıçdaroğlu tutuklanacak mı?” tartışması AK Parti cephesinde de rahatsızlığa yol açmış. Ama buna rağmen Kılıçdaroğlu’nun üzerine gitmekte kararlılar....

“Kılıçdaroğlu tutuklanacak mı?” tartışması AK Parti cephesinde de rahatsızlığa yol açmış. Ama buna rağmen Kılıçdaroğlu’nun üzerine gitmekte kararlılar. Çünkü CHP liderini zayıf bir yerden yakaladıklarını düşünüyorlar. Siyasetteki gelişmeleri artık 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminden bağımsız olarak düşünmek mümkün değil. Kılıçdaroğlu’nun, cumhurbaşkanı adayı olacağı düşünülüyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,“Benim kanaatim, kendisi 2019’da adaylık için zemin hazırlıyor. Kılıçdaroğlu, adalet mitingi değil, bir adaylık mitingi yaptı” diye işin adını koydu.

Kılıçdaroğlu’nun üslubunda da bir değişiklik dikkati çekiyor. Adalet yürüyüşünden önce, “Cumhurbaşkanı partili olmamalı” diye kestirip atan CHP lideri, yürüyüşten sonra açık kapı bırakmaya başladı. 21 Temmuz tarihindeki görüşmemizde adaylığını sorunca, “Bakalım” karşılığını vermişti. Ankara temsilcileri ile buluşmasında ise, “Doğmamış çocuğa don biçilmez” demekle yetindi. Yani reddetmedi.

ERDOĞAN’IN STRATEJİSİ

Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşüyle beklenmedik bir başarı sağladı. Parti içi muhalefeti susturdu, siyasette özgül ağırlığı arttı. Bu onu Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a karşı en güçlü aday konumuna taşıdı. Erdoğan ise bir yandan partisinin 2019 seçimlerine hazırlarken, diğer yandan da hayır cephesini dizayn etmeye çalışıyor. FETÖ tartışması, MİT TIR’ları görüntüsünü Enis Berberoğlu’na verdiği iddiasıyla Kılıçdaroğlu’nu türbülansın içine sokmaya çalışıyor. CHP liderinin karizmasını çizmeyi amaçlıyor. Erdoğan, 16 Nisan gecesi kendisini kutlamak için arayanlara, “Asıl önemli olan 2019 seçimleri” demişti. “Yüzde 51.4 bizim oyumuz değil, yüzde 48.6’da CHP’nin oyu değil” diye ilave etmişti. Ancak siyasetin bir gerçeği var. ‘Evet’in liderliğini Erdoğan, ‘Hayır’ cephesinin liderliğini ise Kılıçdaroğlu yapıyor. 16 Nisan’dan bu yana Erdoğan yüzde 51’i büyütmek için çaba gösterirken Kılıçdaroğlu, ‘Hayır bileşenleri’ni bir arada tutmaya çalışıyor.

YENİ FORMÜL

Bu arada Kılıçdaroğlu, “Bir parti genel başkanı Cumhurbaşkanlığına aday olmamalı” görüşünü koruyor. Peki bu durumda Kılıçdaroğlu nasıl aday olacak? Cumhurbaşkanı adayı olmak üzere CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa edecek mi? Kılıçdaroğlu’nun çevresiyle bu formülü konuştum. Şunları söylediler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.787 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.296 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.260 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar