Kılıçdaroğlu Rifkin’le kaç para karşılığında anlaştı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (05.12.2022)''Kılıçdaroğlu Rifkin’le kaç para karşılığında anlaştı'' başlıklı yazısı.

Kılıçdaroğlu, Merkel’in danışmanı Jeremy Rifkin’i kendisine başdanışman yaptığını ilan edince önce Almanya’daki kaynaklarımla konuştum. CHP’deki yansımalarına baktım.

1- Almanya’da, ABD’de ve Çin’de ciddiye alınan bir isim. İspanya ve Portekiz’deki ünü ise olumsuz.

2- Merkel’e danışmanlık yapmış ama yakın çevrede bulunmamış. Merkel’i Merkel yapan üretim, kalkınma ve istihdam politikalarının mimarı olan ekip arasında yer almamış. Merkel’in politika belirleyen danışmanları onu uzak tutuyorlarmış. Biraz da somut değil, soyut varsayımlar üzerine konuşan biri olarak görüyorlarmış.

3- Rifkin, Merkel’in yakın çalıştığı danışmanlarından biri değilmiş. Uzun aralıklarla gelip yeni trendler konusunda sunum yapıyormuş. Somut politikalar önermek yerine dijitalleşme, çevre, Avrupa Birliği’nin yönelmesi gereken alanlar ve Endüstri 4.0 konusunda sunum yapıyormuş.

4- Endüstri 4.0 sunumlarıyla Çin’de büyük sükse yapmış. Konuşan makinalar konusu Çin Devlet Başkanı Şi’nin idealiymiş. O nedenle ilgi göstermiş.

5- Rifkin’in İspanya ve Portekiz karnesi ise kötü. İki ülkede patlak veren krizin sorumlusu olarak gösterilmiş. Gelen krizi görememekle, iki ülkenin ihtiyacı olan üretim ve istihdama dayalı projeleri hafife almakla suçlanmış.

RIFKIN’E ÖDENEN PARA

6- Rifkin, Kılıçdaroğlu’nun teklifini alınca heyecanlandığını söylemişti. Rifkin’in bu tür sunumlar için günlük ortalama 20 bin dolar ücret aldığı söyleniyor. Artı masraflar... Uçak, otel gibi harcamaların karşılanması gerekiyormuş. Kılıçdaroğlu ile ne kadara anlaştı, orasını bilemiyorum ama aylık 5 sunum yapsa yıllık 1 milyon dolara denk geliyor. Doğrusu Rifkin’i heyecanlandıracak bir ücret. Çünkü her ağzını açtığında kronometre işleyip para yazacak.

7- Kılıçdaroğlu, ticari sırrın arkasına gizlenmeden Rifkin’le ne kadarücret karşılığı anlaştığını açıklamalı. Çünkü ödeyeceği para kendi cebinden değil, CHP’nin kasasından çıkacak.

8- Rifkin’in şirketinin bir web sayfası var. Eğer banka hesabınızda yüklü bir miktarda dolarınız varsa siz de Jeremy Rifkin’e, “https://centerforneweconomics.org/people/jeremy-rifkin/” adresinden ulaşıp kendisiyle anlaşabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.273 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.850 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar