Kara savaşını ABD yönetecek

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Kara savaşını ABD yönetecek' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İsrail’in, Gazze sınırına askeri yığınak yaptığı ilk günden bu yana kara harekâtı beklentisi var.

Ama İsrail bir türlü kara harekâtını başlatmadı. Gelen bilgiler ABD’nin, İsrail ordusunu yetersiz ve disiplinsiz bulduğu yönünde. ABD, Gazze savaşını İsrail’e bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olarak görüyormuş. ABD’nin, “Bu haliyle kara harekâtına girişirseniz, meskûn mahal savaşında Hamas’ın karşısında başarısız olursunuz” dediği yönünde.

ABD duruma el koymuş. ABD’nin, Irak işgalinde görev alan Korgeneral Glynn’i koordinatör olarak atamış. Peki bu durumda ABD de savaşa girmiş olmuyor mu? Felluce operasyonları, Vietnam savaşından sonraki en büyük şehir savaşı olarak gösterilmişti. Glynn, Felluce’de şehir savaşlarını yöneten tecrübeli bir isim. ABD, Felluce’de çok kan dökmesine rağmen istediği başarıyı sağlayamamıştı. Ama meskûn mahal savaşında deneyim kazanmıştı.

NETANYAHU İLE ASKER ARASINDAKİ SORUN

ABD’nin, İsrail’de yaşadığı bir sorun da Netanyahu ile İsrail ordusu arasında yaşanan sorun. Askerler, 7 Ekim’deki saldırıdan Netanyahu’yu sorumlu tutuyor. Gerekli önlemleri almadığı için bu saldırıya neden olduğunu düşünüyorlar. Öyle ki sınırdaki askerleri ilk ziyaretinde Netanyahu konuşma yapmak istemiş ama askerlerin tepkisi üzerine konuşamamıştı. Ancak ikinci ziyaretinde konuşma yapmasına izin verildi. İkinci bir rahatsızlık konusu ise, kara harekâtını sürekli olarak ertelediği için askerlerin tepkili olduğu söyleniyor. Netanyahu’nun bazı talimatlarının uygulanmadığı iddia ediliyor. Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant ve Genelkurmay Başkanı Halevi ortak basın toplantısı düzenlediler ama oradaki tablo aralarındaki ayrışmayı daha çok ortaya çıkardı.

GAZZE, İKİNCİ VİETNAM OLUR MU

İsrail’in, Gazze’ye yönelik operasyonlarına “sınırsız” destek vererek, dökülen kanda payı olan ABD bununla yetinmemiş olacak ki, kara operasyonlarıyla bizzat savaşa girmeyi tercih etmiş. Bu, Gazze’ye yeni bir rejim kurmayı planlayan ABD ile İsrail’in daha çok kan dökeceği demektir. Savaşı başlatırsınız ama nasıl biteceğini bilemezsiniz. Gazze’ye kara harâkatı ikinci Vietnam olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 327 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.610 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.240 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.654 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar