Joe Biden’la ne konuştular?

Joe Biden'ın, HDP, AK Parti ve CHP milletvekilleriyle görüşmesine ilişkin haberler yapıldı ama görüşmeye ilişkin hala yazılacak şeyler olduğunu görünce paylaşmak istedim. Biden'la görüşmeyi...

Joe Biden'ın, HDP, AK Parti ve CHP milletvekilleriyle görüşmesine ilişkin haberler yapıldı ama görüşmeye ilişkin hala yazılacak şeyler olduğunu görünce paylaşmak istedim. Biden'la görüşmeyi önemsedim, çünkü o, hem ABD'nin iki numaralı ismi ama aynı zamanda en tecrübeli politikacılarından biri. “Amerikan tarihinde senatoda uzun süre kalan 13 kişiyiz. Biri de benim” sözleri ona ait.
ABD'lilerin görüşmelerde farklı mesajlar verip, sahada başka uygulamalar yaptıklarının farkındayım. Hele hele söz konusu PYD olunca, gözlerinin birini kapatıyorlar. “PKK ile PYD aynı değil” diyorlar.
ABD'nin bu politikaları olmasa Irak ve Suriye bu hale gelir miydi?
Biden, milletvekilleriyle görüşmeye, ”Ne olduğunu anlamaya çalışıyorum” diye başlıyor. “IRA sürecini çok iyi biliyorum. IRA deneyimim var. IRA görüşmeleri bizi son derece zorladı. Sonuç itibariyle çözüm diyalogla sonuçlandı. Amerika'da ırkçılığın sona erdirilmesi sürecini biliyorum. Terörizm bizi de çok etkiledi. Türkiye, bizim için dost ve müttefik bir ülke. Türkiye'nin asıl gündeminden uzaklaşmaması lazım. AB'ye üyelik, demokratikleşme ve yeni Anayasa Türkiye'nin asıl gündemi olmalı. Ben Türkiye'nin AB üyeliği için çok çaba sarf ettim.”
PKK, şehir savaşları ve Kürt sorunu Joe Biden'la görüşmenin gündemini oluşturuyorlar.
Leyla Zana, çok gerilere giden bir değerlendirme yapıyor. Kürt kimliğinin inkar edildiğini anlatıyor. HDP'li Ayhan Bilgen ise ”Sorun Kürtlerin statü sorunudur. Egemenliğin paylaşımı ile çözülür. Başka şekilde çözülemez” diye konuşuyor.
AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ise ”Bu mesele statü meselesi değil, bir demokratikleşme sorunudur” diye söze başlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.022 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.190 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.166 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar