Joe Biden ile Davutoğlu ceketlerini neden çıkardı?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, kritik bir dönemde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile ikişer buçuk saat süren görüşmeler yaptı....

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, kritik bir dönemde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile ikişer buçuk saat süren görüşmeler yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Biden'dan önce ABD Başkanı Obama'yla yaptığı görüşme bu temasları daha önemli kıldı. Obama, ”Joe Biden'ı gönderiyorum. Biden'ın ziyaretinde bu konuları etraflı bir şekilde görüşürsünüz” demişti.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın, Biden'la yaptıkları görüşmenin perde arkasına bakınca, son zamanlarda ABD'li yetkililerle yapılan en kapsamlı görüşmelerden biri olduğu anlaşılıyor. ABD yönetiminin iki numarası olan Biden, Irak ve Suriye'nin koordinasyonundan sorumlu. Suriye'nin geleceğine dair bugün başlayacak olan görüşmeler öncesinde Biden'ın, Erdoğan ve Davutoğlu ile görüşmesi önemliydi.
Joe Biden, ülkemize Perşembe gecesi geldi. Cuma günü tepki çeken görüşmeleri ve açıklamaları oldu. O nedenle Cumartesi günü Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la yapacağı görüşmelerin gergin geçmesi yönünde bir beklenti vardı. Beklendiği gibi olmamış. Gergin değil, yapıcı bir görüşme olmuş. Bu görüşmenin ne sağladığını elbette ki ilerleyen süreçte yansımaları itibariyle göreceğiz.
Başbakan Davutoğlu ile Joe Biden görüşmesinden bir sahneyi paylaşmak istiyorum. Davutoğlu'nun Dolmabahçe'deki ofisine güneş vurmaya başlayınca içerisi biraz ısınmış. Ayrıca tartışılan konular dünyanın en yakıcı sorunları olunca, her iki sıcaklık birleşmiş. Bir noktadan sonra Davutoğlu ile Biden ceketlerini çıkarmışlar. İkisinin karşılıklı olarak oturdukları koltuğun arasına bir sehpa getirilmiş. Sehpanın üzerine Irak ve Suriye haritası konulmuş. Başbakan, harita üzerinde çatışma alanlarını, muhtemel risk bölgelerini, huzursuzluğa neden olan konuları tek tek anlatmış. İki lider zaman zaman kalkıp haritanın başına geçmişler, yer isimleri, oradaki silahlı gruplar üzerinden değerlendirmeler yapmışlar. Resmi görüşmelerin ötesine taşan, derinlikli bir çalışma yürütülmüş. Joe Biden, Başbakan'ın harita üzerinden bölgeler, örgütler, etnik kökenler, huzursuzluk alanları, çatışma bölgeleri konusundaki derinlikli analizinden etkilenmiş.
Keşke o anın bir fotoğraf karesi olsaydı. Ama kapalı kapılar ardında resmi bir görüşme yapıldığı için, o arada Başbakan ile Biden'ın ceketlerini çıkarıp, harita üzerinde çalıştıkları görüşme bitince öğrenilmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 3.468 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.646 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.182 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar