İYİ Parti’nin kararı seçim sonuçlarını etkileyecek

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'İYİ Parti’nin kararı seçim sonuçlarını etkileyecek' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İYİ Parti yerel seçimlerin kaderini önemli ölçüde etkileyecek bir karar aldı.

Geçen seçimlerde CHP ile ittifak yapan, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmasını sağlayan İYİ Parti, yerel seçimlere kendi başına girme kararı aldı.

ÖZGÜR ÖZEL TEKLİF ETMİŞTİ

Daha doğrusu İYİ Parti Genel İdare Kurulu daha önce yerel seçimlere, “Hür ve müstakil olarak” girme kararı almıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meral Akşener’i ziyaret ederek yerel seçimlerde işbirliği yapma teklifi üzerine İYİ Parti GİK toplandı. Tüm gözler GİK’ten çıkacak karara çevrilmişti.

HÜR VE MÜSTAKİL OLARAK

 İYİ Parti seçimlere kendi başına girme kararının arkasında durdu. İYİ Parti sözcüsü Kürşad Zorlu kararın oy çokluğu ile alındığını açıkladı. 15 üye CHP ile ittifak yapılmasını isterken 35 üye seçimlere “Hür ve Müstakil” olarak girme kararının arkasında durdu.

ŞÜKÜR NAMAZI KILMIŞTI

 Meral Akşener, CHP kurultayında seçim ittifakından dolayı HDP’ye, 6’lı Masa’nın diğer üyelerine teşekkür edilirken İYİ Parti’ye teşekkür edilmediği belirterek sitem etmişti. Hatta, “Şükür namazı kıldım” demişti.

AKŞENER’İN MANEVRASI

Buna rağmen Akşener, Özgür Özel’e “Bizim seçimlere parti olarak girme kararımız var. Ben diğer partilere de hür ve müstakil olarak girmeleri yönünde çağrı yaptım. Bu aşamadan sonra sizin seçim işbirliği teklifinizi kabul edemem” demedi. “GİK’te kendi adımıza girme kararımız var” dedi. Akşener siyasi olarak doğru bir hamle yaptı.

GİK’TE İKİ GÖRÜŞ ÇARPIŞTI

 İYİ Parti içinde iki görüş vardı. GİK toplantısında  ağırlıklı bir grup CHP ile ittifakın İYİ Parti’ye zarar verdiği görüşünü savundu. İYİ Parti’nin CHP gölgesinde kaldığı için yeterince büyüyemediğini savundu. “CHP seçimleri kaybederse biz de kaybetmiş sayılırız. Seçimden sonra partiyi toparlamamız mümkün olmayabilir” görüşünü savundular. “Kendimize saygımız gereği daha önce aldığımız kararın arkasında duralım” görüşünü savundu.

SEVİNÇ TWEETİ

İYİ Parti Genel Başkan yardımcıları Metin Ergun ile Şükrü Kuleyin başından itibaren seçimlere parti olarak girme kararını savunan isimlerdi. Şükrü Kuleyin toplantının ardından sevincini “Allah utandırmasın. Hür müstakil seçimlere katılıyoruz”  diye attığı tweetle ortaya koydu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.593 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.189 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar