İşte PYD-YPG’nin yönetim şeması

DAEŞ'in, Cerablus'tan çıkarılmasıyla birlikte PKK'nın Suriye kolu olan PYD-YPG yeniden gündeme geldi. Hürriyet PKK’nın çatı örgütü olan KCK bünyesinde yer alan PYD-YPG, DAEŞ’le mücadele...

DAEŞ'in, Cerablus'tan çıkarılmasıyla birlikte PKK'nın Suriye kolu olan PYD-YPG yeniden gündeme geldi.

Hürriyet

PKK’nın çatı örgütü olan KCK bünyesinde yer alan PYD-YPG, DAEŞ’le mücadele kapsamında uluslararası bir nitelik kazandı. Cerablus’ta, tankımızı Rus yapımı Kornet tipi güdümlü füze ile vurarak bir askerimizi şehit eden YPG, bundan sonra gündemimizde daha fazla yer alacak. Kandil’deki PKK hedeflerine yönelik operasyon yapıldı haberlerine benzer Suriye’deki YPG hedefleri vuruldu şeklindeki açıklamalar şimdiden başladı. Bu gelişmeler PYD-YPG’yi daha yakından tanımayı gerekli kılıyor. PYD-YPG nasıl bir yapılanma, bir numarası kim, Kandil’le ilişkileri nasıl yürüyor, siyasi ve askeri kol içerisinde görev dağılımı nasıl?

İstihbarat birimleri tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan güvenlik toplantılarına sunulan PYD-YPG yapılanmasının bir numaralı ismi Bahoz Erdal. PYD’nin başındaki Salih Müslim de ona bağlı. Silahlı kanat olan YPG’nin başında ise bizzat kendisi yer alıyor. PYD ve YPG’nin başında ise Bahoz Erdal ve iki yardımcısından oluşan bir çatı bulunuyor.

PYD-YPG’NİN ÇATISI

Fehman Hüseyin (kod adı Dr. Bahoz Erdal): PKK Suriye Genel (askeri-siyasi) sorumlusu. İki yardımcısı var.

1- Mehmet Tören (kod adı Bozan Tekin): Suriye ile Kandil arasındaki irtibattan sorumlu KCK-PKK yöneticisi.

2- Nurettin Halef Al Muhammed (kod adı Sofi Nurettin): Fehman Hüseyin’in askeri ve siyasi alandaki konularla ilgili yardımcısı.

SİLAHLI YAPILANMA YPG’NİN YÖNETİMİ

Fehman Hüseyin (Kod adı Dr. Bahoz Erdal) YPG sorumlusu: KCK Suriye üst yönetimi karar organı üyesi.

Ferhat Abdi Şahin (kod adı Şahin Cilo, İst. ve Öz. Kuv. Sor): KCK Suriye üst yönetimi daimi karar organı üyesi. 1990’da PKK’ya katılmış. 1996 yılında Şemdinli kırsalında faaliyet göstermiş. 1997-2003 tarihleri arasında Avrupa’da, 2003-2004 tarihlerinde ise Mahmur kampında bulunmuş. 2005 yılında PKK üst yönetimine girmiş. 2009-2012 tarihlerinde HPG’de özel kuvvetler sorumluluğunu üstlenmiş, 2012’den bu yana ise Rojava’daki istihbarat ve özel kuvvetlerin sorumlusu.

Nesrin Abdullah (YPJ-Kadın Savunma Birlikleri sorumlusu): 2015’ten bu yana Kadın Savunma Birlikleri’nin sorumluluğunu yürütüyor, Avrupa ülkeleri ile temaslarda yer alıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 497 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.261 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 707 Okunma Bu kez anketten farklı sonuçlar çıktı 11 Nisan 2024 | 1.953 Okunma Özgür Özel İmamoğlu’nu rahatsız Yavaş’ı mutlu etti mi 10 Nisan 2024 | 725 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar