İstanbul saldırısını telefon trafiği aydınlatacaka

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (16.11.2022)''İstanbul saldırısını telefon trafiği aydınlatacaka'' başlıklı yazısı.

İstanbul’da 6 vatandaşımızın hayatına mal olan, 81 kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren, organize eden, aracılık yapan, TNT patlayıcının temin edilmesini sağlayanların kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alınması, kanlı eylemin aydınlatılması açısından büyük bir fırsat sağladı.

Bombalı eylemi gerçekleştiren Suriye asıllı Ahlam Albashır, Beyoğlu’nu kana bulayan patlayıcıyı temin eden ve teröristin Suriye’den karı koca görüntüsü vererek birlikte geldiği, İstiklal Caddesi’ne birlikte gittiği Bilal ile kanlı eylemi organize eden Ammar Jarkas ile kardeşi Ahmet Jarkas’ın yakalanmasıyla birlikte saldırıyla ilgili görüşmeleri yaptıkları telefonları da ele geçirildi.

PYD’li teröristlerin eylem talimatını aldıkları Kobani’deki merkezle yaptıkları telefon görüşmeleri ve karşılıklı mesajlaşmaları İstanbul polisi tarafından incelemeye alındı.

Siber Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından incelenen telefonlardaki Kobani’deki örgüt yöneticileriyle yapılan görüşmeler ve eylemi gerçekleştirenler arasındaki mesajlaşmaların üzerinde duruluyor. Teröristlerin saldırıdan 3 gün önce mesaj trafiğini artırdıkları, Kobani’den gelen talimat üzerine eylemin yerini ve saatini belirledikleri ortaya çıkıyor.

KAÇIŞ PLANLARI

Bombalı saldırının ardından ise daha önce yaptıkları kaçış planını devreye soktukları belirlendi. Bombalı saldırıyı organize eden Ammar Jarkas ile kardeşi Ahmet Jarkas’ın kaçış sürecini yönettikleri, terörist Ahlam Albashır’ın bir an önce yurtdışına kaçırılmak istendiği belirlendi. Ancak Kobani’nin Ammar Jarkas ve patlayıcıyı temin eden Bilal’in kaçırılmasını önemsediği belirlendi. Delillerin yok edilmesi açısından saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır’ın ortadan kaldırılmasının planlandığı tespit edildi. Teröristlerin ne zaman eylem kararı aldıkları, bombalı saldırıyı nasıl planladıkları ve kaçış güzergâhları ile Kobani’deki merkezle yaptıkları görüşmeler telefon trafiğinin incelenmesi sonucunda net bir şekilde ortaya çıkacak.
    
Saldırıyı gerçekleştirenlerin ve organize edenlerin ifadeleri sırasında verecekleri bilgiler olayın aydınlatılmasını sağlayacak.
   
Ancak saldırının organize edilmesinden kaçış sürecine kadar olan trafiğin net bir şekilde ortaya çıkmasında ise telefon görüşmeleri ve karşılıklı mesajlaşmalar yararlı olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 243 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.124 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.782 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.150 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.852 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar