Irak’a tampon bölge kurulmalı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Irak’a tampon bölge kurulmalı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

PKK’nın ilk eylemi olan Şemdinli-Eruh baskınından sonraydı. Turgut Özal’la Van’a gitmiştik.

Oradan biz karayoluyla, Özal helikopterle Şemdinli’ye geçti. Özal, bir askeri birliğin önünde parmağıyla Şemdinli dağlarını göstererek, “Üç beş çapulcuya fırsat vermeyeceğiz” demişti. Bu işi çapulcu işi olarak görmüştük. İlk düğme yanlış iliklenmişti. Sonradan Özal Kürt sorununa çok kafa yordu. PKK ile sınırlarımızın ötesinde mücadele etmek gerektiği ve bunun için de Irak sınırımızdan içeride tampon bölge kurulması fikrine geldi. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu da o yönde bir rapor sunmuştu.

DEAŞ ve PKK’nın Reyhanlı ve Gaziantep’teki kına gecesine saldırıları, Ankara Gar katliamı ve Suruç’taki canlı bomba eyleminden sonra Türkiye, terörle mücadelede konsept değişikliğine gitti. Terörü kaynağında yok etme konsepti kapsamında Suriye’de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtları gerçekleştirildi. Suriye sınırımızda tampon bölge oluşturuldu. Milat 2016 yılıdır. Bu konsept başarılı oldu.

Irak’ta ise geçici ve kalıcı üs bölgelerimiz var. Ama son saldırı da gösterdi ki, bizim Irak’ta da tampon bölgeler kurmaya ihtiyacımız var.

12 ŞEHİT VERDİĞİMİZ SALDIRI

ŞİMDİ gelelim 12 şehit verdiğimiz saldırıyla ilgili olarak gündemdeki sorulara. Milli Savunma kaynaklarından edindiğim bilgileri paylaşacağım.

- 12 şehit verdiğimiz saldırıda sızma girişimi iddia edildiği gibi 50-100 kişiden oluşan gruplarla değil, mağaralarda saklanan küçük gruplar tarafından havanın ağır, yoğun sis ve kar yağışı, tipi sebebiyle görüşün 5-10 metreye kadar düştüğü, İHA/SİHA’ların ve termal sistemlerin de kullanılmasının imkânsız olduğu durumda gerçekleştirilmiştir. İleri hatta bulunan birliklerimizin kahramanca mevzilerini savunması ve çatışmaya takviye giden komando birliğinin başındaki tabur komutanı yaralanmış olmasına rağmen komutayı bırakmaması sayesinde teröristlerin asıl amacı engellenmiştir. Sızma girişiminde bulunan teröristlerin tamamı etkisiz hale getirilmiştir.

ŞEHİT HABERLERİ GEÇ VERİLDİ İDDİASI

İlk saldırının olduğu 22 Aralık gecesinden itibaren sosyal medya hesaplarından dolaşıma sokulan bir iddia da şehit haberlerinin geç verildiği yönündeydi. Bu iddianın arkasında PKK terör örgütü ve yabancı istihbarat servislerinin olduğu bir gerçek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.596 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.190 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 499 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.199 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar