İmamoğlu seçimleri kaybediyor mu

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'İmamoğlu seçimleri kaybediyor mu' başlıklı yazısını kaleme aldı.

İstanbul seçimleri Ekrem İmamoğlu’nun siyasi geleceğini tayin etmesi açısından önemli.

Cumhurbaşkanı adayı olacaksa seçimleri kazanması gerekiyor. CHP’nin başına geçecekse İstanbul’u kazanması lazım. İmamoğlu da bunun farkında.

O nedenle ittifak kurabileceği her kesimle ittifak yapmaya, ittifak yapamadıklarını ise parçalamaya çalışıyor.

“Ya benimsin ya kara toprağın” modunda. Ancak bu durum İmamoğlu’nu dezavantajlı duruma getiriyor. İstanbul seçimlerini kazanmasını sağlayan müttefiklerini birer birer kaybediyor.

1- 2019 yerel seçimlerinde CHP’den sonra Ekrem İmamoğlu’nun en büyük destekçisi İYİ Parti’ydi. İYİ Parti’nin İstanbul’daki oy oranı yüzde 8. Bu seçimlere İYİ Parti desteğinden yoksun olarak girecek.

ALEVİLER KIRGIN

2- CHP açısından Alevi oyları olmazsa olmaz kıymetinde. Aleviler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun tasfiyesinin sebebi olarak Ekrem İmamoğlu’nu görüyorlar. Seçimlere gün sayıyorlar, Kılıçdaroğlu’nun seçimden sonra geri döneceğine ilişkin sosyal medya paylaşımları yapıyorlar.

Tek neden Kılıçdaroğlu değil. Bir de Alevi ilçe belediye başkanları var. Onlar da aday gösterilmeyecekler arasında yer alıyorlar. Alevi belediye başkanları tasfiye edilirse ikinci hayal kırıklığı yaşayacaklar. Aleviler, CHP’yi desteklerler ama eski motivasyondan uzaklar.

ADAY YAPILMAYACAK

BELEDİYE BAŞKANLARI

3- Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için aday gösterilmeyecek 9 belediye başkanı var. İçlerinde bir tek Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin durumu net değil. Ama aday yapılmayan belediye başkanları seçim sürecinde belediyelerini yönetmeye devam edecekler. Hem aday gösterilmeyip hem de Ekrem İmamoğlu için çalışmaları düşünülmüyor.

KARADENİZ OYLARI

4- İstanbul’da seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde bir Karadeniz varlığı söz konusu. Geçen seçimlerde başta Trabzonlular olmak üzere Karadenizlilerin bir kısmının “Bizim uşak” diyerek Ekrem İmamoğlu’nu destekledikleri biliniyor. İmamoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde HDP’ye çok yakın gözükmesi Karadenizlileri rahatsız etti. Bu seçimde bir de sadece CHP-DEM ittifakı olursa milliyetçi duyguları ağır basan Karadenizliler, İmamoğlu’na kırmızı bayrak gösterebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.582 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.188 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar