İdam ve başkanlıkta yeni gelişme

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli'nin görüşmesinden sonra başkanlık ve idam konusunda yeni gelişmeler var. Bahçeli’nin, “İdamı düzenleyen tasarı veya teklif TBMM’ye gelmesi halinde MHP...


CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli'nin görüşmesinden sonra başkanlık ve idam konusunda yeni gelişmeler var.

Bahçeli’nin, “İdamı düzenleyen tasarı veya teklif TBMM’ye gelmesi halinde MHP gereğini yapacaktır” çağrısı ile idam tartışması yön değiştirmişti. İdamın getirilmesi seçeneği güçlenmişti.

İdam cezası kimin için getirilecek?

1- Fetullah Gülen ve darbeciler.

2- Öcalan ve PKK’lı teröristler.

MHP, Öcalan konusunda başından beri net. Bahçeli’nin, Fetullah Gülen’i Öcalan’dan, 15 Temmuz darbe girişimini PKK’nın terör saldırısından ayrı tutmadığı biliniyor.

Ama Bahçeli bir de uyarıda bulunuyor.

Hükümetten, idam cezasını geri getirmenin uluslararası boyutunu hesaba katmasını istiyor.

İdam konusunda AK Parti’de iki ayrı değerlendirme yapılıyor.

1- 15 Temmuz bir süreçtir. Mütemadi suç kapsamında Gülen’de Öcalan’da idamla yargılanır.

2- İdam getirilse dahi geriye yürütülemez.

İDAMI GETİRİR İNFAZI YAPAMAYIZ, AB’DEN DE NATO’DAN DA ÇIKARIRLAR

Her iki konuda da ciddi bir tartışma yürüyor. 31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu’nda bu konu gündeme geldi. Kabine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı çizgide. Ama farklı değerlendirmeler de yapılmıyor değil.

“İdamı getirilse dahi Öcalan da Gülen de asılamaz. Çünkü idam cezası geriye yürümez. Hem idamı getirmiş oluruz hem de infazını yapamayız. Ayrıca görüntümüz bozulur. Bizi hem Avrupa Parlamentosu’ndan ihraç ederler hem de NATO’dan çıkarırlar.”

Bu değerlendirme üzerine Cumhurbaşkanı, “NATO’dan nasıl çıkarırlar? ABD’de idam var” diye müdahale ediyor. ABD’nin hukuk sisteminde başından beri idamın korunduğu ama Türkiye’nin taraf olduğu AB hukukunda idamın olmadığı gündeme geliyor.

Bir karar veriliyor mu? İdam konusunda henüz bir karar alınmış değil. Ayrıca AK Parti’de hukukçuların bir kısmı, bunun Öcalan’a uygulanabileceğini savunuyor, Gülen’e uygulanamaz diyor. Bir kısmı ise tam aksi görüşte. Gülen’e uygulanır diyenler, 15 Temmuz’la ilgili sürecin kesintiye uğramadan devam ettiği görüşünde. Öcalan’a uygulanır diyenler ise eski idam cezasının gündeme getirilemeyeceğinin farkındalar. PKK’nın yeni eylemlerinde Öcalan’ın bir talimatının tespit edilmesi durumunda yeniden yargılanabileceğini ifade ediyorlar. Gördüğünüz gibi içinden çıkılması zor bir konu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.626 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.175 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar