HSYK'nın tümü değişiyor

Nisan’da Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte üç madde hemen yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan partisine üye oldu, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi lağvedildi...

Nisan’da Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte üç madde hemen yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisine üye oldu, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi lağvedildi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ise yenileniyor.

18 maddelik Anaasa değişikliğinde belki de üzerinde hiç durulmayan madde askeri yargının lağvedilmesiydi. Yarygıda iki başlılığın kaldırılması ve demokratikleşme adına çok önemli bir adımdı. Askeri vesayetin en önemli ayaklarından biriydi.

Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte sadece askeri yüksek yargı lağvedilmedi, aynı zamanda, “askeri şahısların askeri mahkemelerde yargılanması” hükmüne son verildi. Bundan sonra askeri şahıslar da sivil mahkemelerde yargılanacak. Peki askeri şahıslar sivil mahkemelerde yargılanacaklar ama askeri suçlara hangi mahkemeler bakacak? Adalet Bakanlığı ilk iş olarak Askeri Ceza Kanunu’nu değiştiriyor. 

Ayrıca uyum yasaları kapsamında öncelikli olarak HSYK Yasası ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu değişiyor. Anayasa’nın 101. maddesindeki, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilir” hükmü değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu değişiklikten yararlanarak AK Parti’ye üye oldu ama o hüküm yasada duruyor.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 969 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.864 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.241 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma İmamoğlu’nun mal varlığı artmış 22 Mart 2024 | 1.263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar