Hamas’ın eli güçlendi İsrail savaşı kazanamıyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Hamas’ın eli güçlendi İsrail savaşı kazanamıyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

GAZZE’de çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere 21 bin Filistinliyi katletmesine, arkasında ABD başta olmak üzere tüm Batı’nın desteği olmasına rağmen İsrail, savaşı kazanamıyor. Savaş uzadıkça İsrail’in kaybetme riski büyüyor, İsrailli rehinelerin ailelerinin baskısı artıyor.

Sahadaki gerçekler, Hamas’ı yok edene kadar bu savaş devam edecek diyen Netenyahu’nun ikinci kez ateşkes için masaya oturmasını sağladı.

İSRAİL KAYBEDİYOR

İsrail ile Hamas arasında ikinci bir ateşkes için müzakereler yürütülüyor. Ama bu kez şartları belirleyici olan büyük ölçüde Hamas, İsrail’in aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de bir hafta sürecek ateşkes teklifini reddetti. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, yeni bir insani ara teklif etti. Hamas, insani arayı da reddetti. Çünkü İsrail bu savaşı kazanamıyor. Hamas’ın eli daha da güçlendi. Şu çok net, İsrail kaybediyor.

Eğer savaş bu şekilde devam ederse kalıcı ateşkes sürecinde İsrail, ateşkesi isteyen ve Hamas, barış şartlarını müzakere eden taraf olabilir.

KATAR VE OSLO

Yeni ateşkes sürecindeki gelişmeler şöyle:

1- Netanyahu, Hamas’la her merkezde rehine takasını müzakere etmek üzere Mossad şefi David Barnea’yu yetkilendirdi. Mossad şefi Katar’a giderek Başbakan Muhammed bin Abdurrah Al Sani ile görüştü.

2- 14 Aralık tarihinde Norveç’in başkenti Oslo’da Mossad şefi David Barnea ile Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani görüştü.

VARŞOVA’DAKİ GÖRÜŞME

3- Eş zamanlı bir görüşme ise Polonya’nın başkenti Varşova’da yapıldı.

4- Oslo’daki görüşmenin ardından sürece Mısır da dahil edildi. Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye de Katar’dan Mısır’a geçti.

MISIR’DA MÜZAKERELER BAŞLADI

5- 20 Aralık’ta Kahire’de başlayan müzakerelere Hamas’ın yanı sıra İslami Cihat Hareketi de dahil oldu. İslami Cihat’ın elinde de İsrailli rehineler bulunuyor. İslami Cihat Genel Sekreteri Ziyad en- Nehale’nin Mısır’a gideceği açıklandı.

6- Mısır’da başlayan ama Katar’da devam edecek olan müzakerelerde rehine takası, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması, hastanelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarının karşılanması gibi başlıklar ele alınıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.593 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.189 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar