Gıda krizi yaşanacak mı buğdayımız yeterli mi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (27.05.2022)''Gıda krizi yaşanacak mı buğdayımız yeterli mi'' başlıklı yazısı.

Mesele siyaset davası değil ekmek davası deriz ya, ben de o hesap. Bugün siyasi kulisleri değil, ekmeğimizi yazacağım. Gerçi artık tarım konusu seçimlerin kaderini etkileyen stratejik bir konu haline geldi. Ama ben siyasi boyutuyla değil, tamamen olması gerektiği yönüyle ele alacağım. Tabii ki tarım uzmanlığına soyunmayacağım. Sadece Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ile yaptığım söyleşiyi paylaşacağım.

Vahit Kirişci tarım profesörü. Yıllarca Meclis’te tarım komisyonu başkanlığı yaptı. Türkiye’de bu işi en iyi bilenlerden birisi.

Şimdi Türk tarımının geleceğini planlıyor.

GIDA KRİZİ BEKLEMİYOR

Tarım Bakanı Kirişci’ye ilk olarak, dünyayı büyük bir gıda krizinin beklediği yönündeki haberleri sordum.

“Bunu gerçekçi bulmuyorum, yani spekülatif olduğunu düşünüyorum. Dış mihrak tanımlaması benim tarzım değil ama iyi niyetli görmüyorum. Hasat dönemine girmemiş olsa idik belki söylenebilirdi ama kuzey yarımkürede hasat başlamış iken, hasadı yapılan bir ürünle ilgili ‘3 aylık stok kaldı’ demenin ne kadar anlamsız olduğunu herkesin bilmesini isterim. Şimdi hasat başlamış, mevcut stoklara yeni eklemeler yapılırken, ‘3 ay sonra gıda krizi yaşanacak’ demek çok iyi niyetli bir yaklaşım değil. Rusya-Ukrayna Savaşı denilecek olsa dahi Rusya’ya uygulanan ambargoda hububat ürünleri başta olmak üzere gıda ve gübre ambargo kapsamında değil. Rusya istediği zaman bu ürünleri piyasaya sunabilir” dedi.

Bilen konuşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.113 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.192 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.166 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar