Futbol üzerinden siyasi mühendislik

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi yeni yılın ilk haftasında 'Futbol üzerinden siyasi mühendislik' başlıklı yazısını kaleme aldı.

ALGI operasyonu genelde konuşarak yapılır. Ama bu kez susarak yapıyorlar. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ali Koç ve Dursun Özbek bu süreçte hep sustular. Onlar gerçekleri açıklamayınca Fenerbahçe ve Galatasaray, iktidarın baskısıyla Suudi Arabistan’da maç oynamak zorunda bırakılıyor gibi bir algı oluşturuldu.

Siyasi kulis yazarıyım. Ama bir süredir spor sahalarında başka şeyler yaşanıyor. O nedenle spor yazarı olmamama rağmen bu konuya eğilme ihtiyacı hissettim. Çünkü bu olay sporun dışına taşalı çok oldu. Futbol üzerinden bir siyasi mühendislik yapılıyor. Ne olup bittiğini anlamak için ilgililerle konuşuyorum. Dün de bir gün önce istifaya davet ettiğim Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’yle konuştum. “İstifa edecek misiniz?” diye sordum. Büyükekşi ile ilgili izlenimlerimi en sona saklayacağım.

FENERBAHÇE VE GALATASARAY PARA KAZANSIN DİYE

Geçen yıl Sivasspor ile Trabzonspor Süper Kupa maçını İstanbul’da Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynamışlardı. Bu maçtan Trabzonspor 700 bin, Sivasspor ise 400 bin TL kazanmışlar. Bu yıl da Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Süper Kupa maçından para kazanması için yurtdışında oynamaları düşünülmüş. Teklif, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’den gitmiş. Ali Koç ve Dursun Özbek öneriyi olumlu karşılamışlar.

HANGİ ÜLKELER?

Türklerin yoğun olduğu ülkeler düşünülmüş. Almanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan üzerinde durulmuş. Almanya ve İngiltere iki Türk takımın maçı olması nedeniyle kabul etmemiş. Birleşik Arap Emirlikleri ilgi göstermemiş. Geriye Katar ve Suudi Arabistan kalmış.

SUUDİ ARABİSTAN’I KİM İSTEDİ?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Katar’da oynanmasına itiraz etmiş. Ali Koç, “Beşiktaş ile Antalyaspor Katar’da Süper Kupa maçı oynadı. Ama Katar’da seyirci yok. Ama maç Suudi Arabistan’da olursa daha iyi olur. Suudi Arabistan son dönemde futbola çok yatırım yaptı. Ronaldo’yu, Benzema’yı aldılar. Futbol seyircisi var” demiş. Yani maçın Suudi Arabistan’da oynanmasını Ali Koç istemiş.

SUUDİ ARABİSTAN’LA YAPILAN ANLAŞMA

SUUDİ Arabistan’da Süper Kupa’nın ülkelerinde oynanmasına ilgili davranmışlar. Suudlular önce 3 milyon dolar teklif etmişler. Sonunda 4 buçuk milyon dolara anlaşmaya varılmış. Bu paranın yüzde 20’sinin Futbol Federasyonu’na kalan yüzde 80’inin ise Fenerbahçe ve Galatasaray’a ödenmesi kararlaştırılmış. Eylül ayında Süper Kupa’yı kazanan takım paranın yüzde 60’ını, kaybeden takım ise yüzde 40’ını alacak şekilde anlaşma yapılmış. 15-20 gün önce paranın önce 1 milyon doları sonra 300 bin doları takımların kasasına girmiş. Paranın kalanı ise maçtan sonra takımlara ödenecek şekilde anlaşmaya varılmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.582 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.658 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.188 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar