Erken seçim hazırlığı mı yapılıyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (29.08.2022)''Erken seçim hazırlığı mı yapılıyor'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç kez, “Seçimler 2023 Haziran’da yapılacak” dedi.

Erken seçimin gündemde olmadığını söyledi. Hatta, işin arasına bir de “Bay Kemal” sıkıştırıp, “Bay Kemal, kendini 2023’e hazırla. Aday mısın değil misin?” diye çağrı yaptı.

Türkiye’nin 3 Kasım 2022 ve 18 Haziran 2018’de erken seçim yapmasının önünü açan Devlet Bahçeli de birkaç kez ısrarla, “Erken seçim yok. Seçimler zamanında yapılacak” diye deklare etti.

Ama AK Parti’nin geçen hafta sürpriz bir şekilde MYK toplantısı yapması siyasi kulisleri hareketlendirdi. Toplantıdan sonra Parti sözcüsü Ömer Çelik’in “Seçim takviminde değişiklik yok. Seçimler zamanında yapılacak” demesine rağmen erken seçim kuşkusu oluştu.

Erdoğan ve Bahçeli defalarca, “Erken seçim yok” dedi.

YENİ SEÇİM YASASI

İktidar, 6’lı masanın ittifak planlarını bozan yeni seçim yasası çıkardı.

Anayasa’nın 67. maddesine göre yeni seçim yasasıyla 1 yıl içerisinde seçimlere gidilemeyeceği hükmü yer alıyor. 6 Nisan 2023 tarihine kadar yapılacak bir seçimde yeni yasa uygulanamıyor.

Erken seçime gidilirse, ittifaklara imkân veren ve muhalefete yarayan eski seçim yasası geçerli olacak. O zaman yeni seçim yasası neden çıkarıldı?

İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ

Buna rağmen kulislerde acaba iktidar baskın seçime mi hazırlanıyor duygusu oluştu.

En çok da iktidar partisi milletvekilleri gözlerini dört açtı, ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor.

Hatta içlerinde, “Bir de Meclis 1 Ekim’i beklemeden erken toplantıya çağrılırsa seçim kararı alınabilir” diyenler mevcut. Biliyorsunuz en az 60 gün önceden seçim kararının alınması gerekiyor.

Meclis eylülde toplanıp seçim kararı alırsa kasımın herhangi bir tarihinde seçim yapılmasına bir engel yok.

SEÇİM KUŞKUSU

Erken seçim olabileceğini söyleyenler şu gerekçelere dayandırıyorlar:

1- 6’lı masa cumhurbaşkanı adayı belirleyemedi. Ayrıca Türkiye’nin sorunlarına yönelik çözüm önerileri oluşturup bir cazibe merkezi oluşturamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması Özel’e fayda sağlar mı 07 Mayıs 2024 | 1.275 Okunma Erdoğan ile Özgür Özel yeni siyaset inşa ediyor 06 Mayıs 2024 | 1.344 Okunma Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 1.368 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 2.129 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar