Erdoğan’ın lider diplomasisi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (11.03.2022)''Erdoğan’ın lider diplomasisi'' başlıklı yazısı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog 14 yıl aradan sonra Türkiye’ye geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev çalışma yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuğuydu.

Erdoğan akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Biden ile telefonla görüştü.

Bu listeyi biraz daha açmak istiyorum.

Erdoğan, Ukrayna Savaşı süresinde 20’yi aşkın ülke lideriyle görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Putin’le iki, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile de iki kez görüştü. Savaş halindeki iki ülkenin lideri ile görüşen bir lider olmak önemli.

Ama Erdoğan’ın görüştüğü dünya liderleriyle ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi vermek istiyorum.

Sonra bunu neden yazdığımı açıklayacağım.

MEKİK DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreçte NATO toplantısına katıldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’le, İngiltere Başbakanı Johnson’la, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le (2 kez) Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’le, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’le, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’la, Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda ile, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile, Hollanda Başbakanı Rutte ile, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’le, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile, Kanada Başbakanı Trudeau ile AB Konseyi Başkanı Michel’le, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le görüştü.

Hafta sonu Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le İstanbul’da, hafta başında ise Almanya Başbakanı Scholz’la Ankara’da görüşecek. Bu arada gerçekleşecek telefon görüşmelerini ise sürpriz saymıyorum. Çünkü Türkiye, “lider diplomasisinin merkez ülkesi” konumunda. Ukrayna krizinden bu yana hiçbir lider böyle üst düzeyde bir lider diplomasisini yürütmedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 24 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.126 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.192 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar