Erdoğan’dan ABD ve İsrail’e kritik mesajlar

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Erdoğan’dan ABD ve İsrail’e kritik mesajlar' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmaları sadece iç siyasete ilişkin yapacağı açıklamalar üzerinden takip edilmiyor.

Dünya olayları hakkında ne diyeceği de merak ediliyor. Çünkü Erdoğan bir dünya lideri. Erdoğan’ın konuşmasını AK Parti grubunda izledim. İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikli gündemiydi.

İTİDAL TAVSİYESİ

7 Ekim günü Hamas’ın İsrail’e yönelik eylemi gerçekleştiğinde AK Parti’nin kongresi vardı. Erdoğan, kalbi Filistin davasıyla atan AK Partilileri coşturacak bir konuşma yapmak yerine taraflara itidal tavsiye etti.

İLKELİ TAVIR

Hamas’ın sivillere yönelik eylemlerini kınadı. İsrail’i sivil katliamı konusunda uyardı. “Savaşın da bir ahlakı olduğuna, tarafların da buna riayet etmesi gerektiğine inanıyoruz. İsrail topraklarındaki sivillerin öldürülmesine açıkça karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde Gazze’deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz” dedi.

İlkeli tavır budur. BM Genel Kurulu’nda Filistin’in sesi olmuş bir Erdoğan açısından çok değerli bir çizgiydi bu. Ateşkesin sağlanması ve savaşın sona ermesi konusunda bir misyon üstlenebilecekse, iki tarafa da söz söyleyebilecek bir mesafede durmak gerekiyordu. Erdoğan bunu sağladı.

HEM ABBAS’LA HEM HERZOG’LA

Çünkü Erdoğan aynı zamanda hem Mahmut Abbas’la hem Herzog’la görüşebilen bir lider. Türkiye hem Filistin’le hem İsrail’le diyaloğu olan bir ülke. Savaşın ortasında dünya için en gerekli olan da bu. Rusya-Ukrayna savaşında Erdoğan’ın hem Putin’le hem Zelenski ile görüşebilen bir lider olmasının, Tahıl Koridoru ve esir değişiminde ne denli önemli olduğu anlaşıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 5.909 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.234 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.654 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar