Erdoğan seçimler için iki şifre verdi

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (19.09.2022)''Erdoğan seçimler için iki şifre verdi'' başlıklı yazısı.

6’lı masa kim cumhurbaşkanı adayı olsun tartışmasıyla uğraşırken Erdoğan, AK Parti’yi seçimlere hazırlıyor.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı elbette ki önemli. Ama daha önemlisi AK Parti’nin ne yapacağı. Çünkü millet çareyi Erdoğan’dan bekliyor. Metropoll Başkanı Özer Sencar’ın, son 4 ayda kararsız kitlenin yüzde 14’e indiği ve iktidarın oylarını 4 puan artırdığı yönündeki tespiti doğru. Aralık, ocak aylarında kararsızların oranı yüzde 25 seviyesindeydi. Ağustos ayında yüzde 13.4’e gerilemiş durumda.

PARMAK SALLAMA

Ama asıl göstergeler seçim sürecinin başlamasıyla birlikte kendini hissettirecek. Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek gibi ciddi bir sorunu var. CHP ile İYİ Parti arasında yaşanan HDP gerilimi ve ihale tartışmasının altında da bu yatıyor. CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun, “Kılıçdaroğlu dışında bir aday çıkarsa masa dağılır” açıklaması doğrudan adrese teslim olarak İYİ Parti’ye bir gözdağı şeklinde algılandı.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’de sıkıyönetim ilan edildi. Faik Öztrak sadece 6 liderin açıklama yapabileceğini duyurdu. Çünkü tehdit dili sadece İYİ Parti’yi değil, 6’lı masanın diğer partilerini de rahatsız etti. Ama hemen 6’lı masa dağılıyor şeklindeki yorumları sağlıklı bulmuyorum. Fakat cumhurbaşkanı adaylığının belirlenme süreci yaklaştıkça krizlerin dozu artıyor. Gün gelir, bardak dolar ve taşar...

LİSTE KOZU

Çünkü 6’lı masada sadece cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi söz konusu değil, küçük partiler açısından hayati olan konu milletvekili seçimleri. Yeni seçim yasası ittifakları anlamsız kıldı. Ama küçük partilerin siyasi hayatlarını devam ettirebilmeleri için Meclis’e girmeleri gerekiyor. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığının desteklenmesi karşılığında küçük partilere CHP listelerini açmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin tamamı değil ama 41 ilde küçük partilerle işbirliği yapılabileceği söyleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.165 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.867 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.244 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma İmamoğlu’nun mal varlığı artmış 22 Mart 2024 | 1.264 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar