Erdoğan Erbakan’ı hapisten mi kurtardı yoksa hapse attırmak mı istedi

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Erdoğan Erbakan’ı hapisten mi kurtardı yoksa hapse attırmak mı istedi' başlıklı yazısnı köşesine taşıdı.

Temel Karamollaoğlu katıldığı bir yayında, “Erdoğan, 2006’da Erbakan’ın evini kuşattırdı. Hapse attırmaya çalıştı” dedi.

Siyasi rekabet olur ama siyasi rekabet uğruna gerçekler çarpıtılmaz. Erdoğan, Erbakan’ı hapse attırmak için uğraşmadı tam aksine Erbakan’ın hapse girmesini önleyen yasayı çıkardı.

KARAMOLLAOĞLU KİMİN YANINDA YER ALDI

Ama Temel Karamollaoğlu, Erbakan’ı hapse girmekten kurtaran Erdoğan’ı değil, Erbakan’ın hapse girmesini önleyen yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi.

Erbakan’ın hapis cezası aldığı dönem 28 Şubatçıların güçlü olduğu bir dönemdi. Erbakan’ın evinin polis tarafından çevrildiği, Erbakan’ı hapis cezasından kurtarmak için yasal değişikliklerin yapıldığı günlerde çok zorlu bir mücadele veriliyordu. O mücadeleyi veren Erdoğan’dı. Bir değerlendirme yapmak için o dönemi, o günün şartlarını iyi anlamak gerekiyor. Zamanın ruhu önemli.

AK PARTİ’NİN İLK DÖNEMİ

28 Şubat sürecinde darbeci askerler ile militan yargı eşgüdüm içinde çalışıyorlardı. Refah Partisi, 16 Ocak 1998’de kapatıldıktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Erbakan aleyhinde kayıp trilyon davası açtı.

Refah Partisi’nin sunduğu belgeler dikkate alınmadan Erbakan, belgede sahtecilik yapma iddiasıyla 6 Mayıs 2002 tarihinde Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. O zaman AK Parti iktidarda değildi. 

ALTINOLUK’TA ALMAYA KALKIŞTILAR

Erbakan’la ilgili sıkıntılı günler o tarihten sonra başladı. Erbakan hocayı almak için ilk girişim, daha hukuki süreç devam ederken 2001 yılında Altınoluk’ta yaşandı. Erbakan’ı Jandarma marifetiyle almaya kalkıştılar. 

EVİNE POLİS GÖNDERİLDİ

O dönemin tanıkları ile konuştum.Temel Karamollaoğlu’nun sözünü ettiği olay 2006’da değil 22 Aralık 2003’te cereyan ediyor.

Polisin Erbakan’ı almak için Balgat’taki evine gittiği haberi AK Parti’ye bomba gibi düştü. O zaman Başbakan olan Erdoğan, “Böyle bir şey olur mu?” diyerek tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’ya derhal polislerin çekilmesi talimatını verdi.

İçişleri Bakanı Aksu’nun polisin Erbakan’ın evine gittiğinden haberi yoktu. Aksu polisi çekerken, işin aslı ortaya çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 788 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.643 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.241 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar