Erdoğan açıkladı sıra İnce, Akşener, Demirtaş ve Karamollaoğlu’nda

CUMHURBAŞKANLIĞI Hükümet Sistemi kendi geleneğini oluşturuyor. Meclis tarafından aday gösterilmeyenler millete gidiyor, 100 bin imza ile aday oluyor. Eski sistemde olsa partiler adaylarını çıkarır, milletvekili sayısına...

CUMHURBAŞKANLIĞI Hükümet Sistemi kendi geleneğini oluşturuyor.

Meclis tarafından aday gösterilmeyenler millete gidiyor, 100 bin imza ile aday oluyor. Eski sistemde olsa partiler adaylarını çıkarır, milletvekili sayısına bakılır, asker ne diyor diye hesap edilirdi. Şimdi ise millet ne der diye bakılıyor.

Yeni döneme özgü adımlardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı manifesto oldu. Baştan hemen belirteyim Cumhurbaşkanı ayrıca bir de seçim beyannamesi açıklayacak. Böylece manifesto ile yeni dönemin ruhunu ortaya koyarken, seçim beyannamesi ile bunların nasıl hayata geçirileceği anlatılacak.

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı vizyonunu ortaya koyduğuna göre, diğer cumhurbaşkanı adayları Meral Akşener, Muharrem İnce, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu’nun da seçim beyannamelerinden ayrı olarak manifesto açıklamalarını bekliyoruz. Zaten Erdoğan’ın arkasında 16 yıllık bir icraatı ve bir duruşu var. Asıl onların nasıl bir Türkiye, nasıl bir dünya vizyonuna sahip olduklarını ortaya koymaları gerekiyor.

Erdoğan’ın açıkladığı manifestoyu değerlendirdiğimizde ise, yeni bir yola çıkarken milletle yapılan bir ahitleşmeydi. Bir anlamda, Erdoğan güç odaklarıyla değil milletle sözleşme yaptı. Askeri vesayetin güçlü olduğu bir Türkiye’yi nasıl ki “milletin özne olduğu bir Türkiye” haline dönüştürdüyse, ahitleşmesini de yine milletle yaptı. ”Ahdim olsun ki, yeni dönemde Türkiye muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkacak” diye bir vizyon ortaya koydu. Özal cumhurbaşkanı seçildikten sonra Meclis’teki ilk konuşmasında üç hürriyeti ortaya koymuş, “Serbest düşünce, din ve vicdan hürriyeti ve teşebbüs hürriyeti” demişti. Bunlar tarihi belgelerdir.

ÜÇ İLKE
AK Parti, ilk olarak “erdemliler hareketi” olarak yola çıkmıştı. Erdoğan, 16 yıllık iktidar yürüyüşünün sonunda buna yeni halkalar ekledi. “Erdem, irade ve cesaret” dedi. Bu bir anlamda Erdoğan’ın 16 yıllık liderliğinin simgesi gibiydi. Büyük güçler ne der demek yerine, hak ve hakikat ne der diye hareket etti, bu anlamda erdemli oldu. Mazlumlar söz konusu olduğunda susmak, sinmek, saklanmak yerine iradesini ortaya koydu ve 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi ölüme karşı cesaretle yürüdü. Bu bir anlamda Erdoğan’ın başarısının da bir sırrıydı. Başka bir deyişle Erdoğan’ı, Erdoğan yapan sırrın bir özetiydi.

Cumhurbaşkanı Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana gelen süreci de üçe ayırdı: “Kuruluş, Diriliş ve Şahlanış” dönemi. Dirilişin Erdoğan’ı olarak, ”24 Haziran’da şahlanışa talibiz” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 4.695 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.127 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.846 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 832 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar