Ekonomi ve Ukrayna savaşı anketlere nasıl yansıdı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (24.03.2022)''Ekonomi ve Ukrayna savaşı anketlere nasıl yansıdı'' başlıklı yazısı.

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketinde bu sorunun cevabı araştırılmış. Ankete katılanlara bir savaş durumunda Türkiye’yi kimin yönetmesini istedikleri sorulmuş. Sadece o sorulmamış, ‘Bir savaş durumunda hangi lider Türkiye’yi selamete çıkarır?’ sorusuna da yanıt aranmış.

Tabii Türkiye’nin Ukrayna politikası hakkındaki görüşleri de sorulmuş. Yanı başımızda bir savaş olurken, Türkiye bu savaşta tarafsızlık politikasını uygularken, bu soru sorulmasa eksik kalırdı.

İlginç sonuçlar var. İktidarı ve muhalefetiyle siyasetin kendilerine ayna tutan bu araştırmadan dersler çıkarması gerekiyor. Şimdi Optimar’ın 10-16 Mart tarihleri arasında 2002 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı kamuoyu araştırmasından çıkan sonuçları paylaşacağım.

EN ÖNEMLİ SORUN

Şubat ayı içinde Türkiye’nin en önemli sorununda zamlar ilk sıraya yerleşmiş.

Ankete katılanların yüzde 51.6’sı zamlar demiş. Onu yüzde 18’le enflasyon takip ediyor. Maalesef bir süredir zamlar ve hayat pahalılığı gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Ukrayna Savaşı bile kendine ancak üçüncü sırada yer bulabilmiş. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yüzde 10.8’le üçüncü sırada gelirken, dolar bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 8.7 oranıyla dördüncü sıraya düşmüş.

EKONOMİ İLK SIRADA

Ekonomi ve işsizlik bir süredir en öncelikli gündemimiz olmayı sürdürüyor.

‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna cevap verenlerin yüzde 68.7’si ekonomi demiş. Onu yüzde 7.1’le işsizlik takip ediyor. İkisini birlikte aldığımızda ise ekonomi ve işsizlik yüzde 75.8’le ilk sıraya yerleşmiş durumdalar.

BU SORUNU HANGİ PARTİ ÇÖZER

İşin gelip düğümlendiği nokta burası. Halkımıza ‘Bu sorunları kim çözer?’ diye sorulduğunda muhalefet çözer demiyor. Buradan hem muhalefetin hem de AK Parti’nin çıkarması gereken çok önemli sonuçlar var. “Peki sizce bu sorunu hangi parti çözer?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 33.8’i AK Parti diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 29.9 çıkıyor. Üçüncü sırada yüzde 7.1’le HDP, dördüncü sırada ise yüzde 6.7’yle İYİ Parti geliyor. MHP çözer diyenlerin oranı ise yüzde 5.2 çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.511 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.657 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.184 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar