Dolarda düşüş sürecek mi

EKONOMİDEN sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile finans çevreleri ve yatırımcılarla görüşmek üzere Londra’ya uçarken...

EKONOMİDEN sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile finans çevreleri ve yatırımcılarla görüşmek üzere Londra’ya uçarken, Türkiye’de dolar düşüşe geçmişti. Dolardaki düşüşün devam etmesi, önümüzdeki hafta 4.50’nin altına inmesi bekleniyor. 4.47-4.48 seviyesi öngörülüyor.

Dolarda geçen hafta 5 TL’yi tartışıyorduk, bu hafta ise düşüşü konuşuyoruz. Ekonomi yönetiminde önemli gelişmeler yaşanıyor. Perde arkasında yaşananları aktaracağım ama asıl bundan sonrasına ilişkin perspektifi yansıtmaya çalışacağım.

Dolardaki yükseliş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Londra ziyaretinin ardından başladı. Artışın ekonomik verilere dayanmadığı, siyasi karar olduğu söylendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda, ”Kurla murla bizi vuramazsınız. Bu manipülasyonlarla bizi vuramazsınız” diye o odağa meydan okuyor. Burada dış güçler ipine sarılacak değilim. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Londra ziyaretinin hemen ardından devreye sokulan algı operasyonunu görmeyecek kadar da kör değilim.

İKİ MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bloomberg TV’deki röportajında iki mesaj verdi:

1- Başkanlığı kazanacağı ama Meclis’te karışık bir tablo olması durumunda ne yapacağının sorulması üzerine Erdoğan, ”Sizin dediğiniz anlamdaki bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var” demişti.

2- Erdoğan aynı söyleşide Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili soruya, ”Tabii ki Merkez Bankası bağımsızdır. Ancak Merkez Bankası bu bağımsızlığı alıp, yürütmenin başındaki Cumhurbaşkanı’nın verdiği sinyalleri bir kenara koyamaz” karşılığını vermişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 1.938 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.822 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 832 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.481 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 740 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar