Darbe mevzuatı Meclis’e geliyor

Meclis'te Başbakanın makamına çıkan merdivenlerin başında bekliyorduk. Ancak Başbakan'dan önce bir sahne vardı. Anlatmam lazım. Başı yazmalı, şalvarlı bir grup kadın Başbakan'la Meclis'in merdivenlerinde...

Meclis'te Başbakanın makamına çıkan merdivenlerin başında bekliyorduk. Ancak Başbakan'dan önce bir sahne vardı. Anlatmam lazım. Başı yazmalı, şalvarlı bir grup kadın Başbakan'la Meclis'in merdivenlerinde fotoğraf çektirmişler, sevinç içinde gidiyorlardı. Nur yüzlü kadınlardı. Başlarındaki beyaz tülbentleri temiz yüzlerine o kadar yakışmıştı. Demirel'in, ”Eli nasırlı, kasketli, şalvarlı, benim halkım” dediği Anadolu'nun saf ve temiz insanları…
Başbakan Davutoğlu'nu beklerken, reformların koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan'la ayaküstü bir sohbetimiz oldu. Darbe döneminden kalan anti demokratik yasalarla ilgili çalışmanın ne durumda olduğunu sorduk. “Biz çalışmamızı tamamladık” dedi.
Türkiye'nin demokratikleşme çıtasının yükselmesi ve darbe dönemi hukukunun mevzuatımızdan ayıklanması açısından bu çalışma çok önemli. Çünkü her darbe döneminde sadece Anayasa yapılmamış, darbe hukuku yasalara, yönetmeliklere gizli ya da açık genelgelere işlenmiş.
Zaten “darbe hukuku” buradan doğuyor. EMASYA'nın kaldırılması, darbelere gerekçe olan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin ilgasıyla bu yönde önemli adımlar atıldı. Ama sistemli bir temizlik yapılamadı. Başbakan Davutoğlu 1 Kasım seçimlerinden sonra muhalefet liderleriyle görüşmesinde bu konuyu da gündeme getirmiş ve muhalefet partilerinden destek istemişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe hukukun ayıklanması yönünde bir çalışma yapacaklarını söylemesi üzerine Davutoğlu, ”Bizdeki çalışmayı da size iletelim. İktidar ve muhalefet ortak bir çalışma yapabiliriz” demişti. İki lider mutabık kalmıştı. Başbakan'ın MHP'yi ziyaretinde de bu konu gündeme gelmiş, Bahçeli, olumlu bir yanıt vermişti.
Türkiye'nin yüzde 90'ını temsil eden üç partinin lideri olumlu baktığına göre geriye ne kalıyor? Liderler olumlu yaklaştı ama süreç o noktadan işlemeye başlamadı. TBMM'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Komisyonun geçen haftaki toplantısında CHP sürpriz bir öneri ile geldi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun adının, ”Türkiye'yi darbe Hukukundan Arındırma” komisyonu olmasını önerdi. Başkanlık sisteminin tartışılmasını da kırmızı çizgisi ilan edince, masa devrildi.
Başbakan Davutoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın komisyonun tekrar toplanması yönündeki çağrıları şu ana kadar karşılık bulmadı. Ancak Başbakan dün AK Parti grubunda yeni bir çağrı yaptı.
Başbakan'ın muhalefete çağrısı iki ayaktan oluşuyor.
1- Yeni Anayasa için uzlaşma komisyonunun çalışmalarına devam etmesi.
2-Darbe hukukunun mevzuatımızdan ayıklanması için ayrı bir komisyon kurulması.
CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun adının bile değiştirilmesini önerecek kadar darbe hukukunun ayıklanması konusunda istekli. Ancak onlar bu işin Uzlaşma Komisyonu bünyesinde yapılmasını istiyorlar. Meclis'i dikkatli bir şekilde takip eden gazetecilerden biriyim. Bu Meclis'in sabahlara kadar çalışıp Anayasa değiştirdiğine, kavgalı gürültülü bir şekilde yasalar çıkardığına çok tanık oldum. Seçimden yeni çıkıldığı için Meclis'in olağanüstü bir yoğunluğu yok. O nedenle iki ayrı komisyon kurulup, hızla yol alınabilir. Çünkü ülkemizin hem yeni Anayasaya hem de darbe yasalarının ayıklanmasına ihtiyacı var. Hem Anayasa'da yeterli ilerleme sağlanamazsa en azından darbe mevzuatındaki değişiklik başarılmış olur. Biri diğerine mani değil. İlla da tek komisyon çalışsın demek, arabayı atın önünü koşmak demek olur. Ama niyet üzüm yemek değil bağcıyı dövmekse o başka.
AK Parti darbe hukukunun ayıklanası konusunda iki aşamalı bir çalışma yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 5.970 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.849 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar