Cumhurbaşkanlığı yarışında ayak oyunları

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (12.04.2022)''Cumhurbaşkanlığı yarışında ayak oyunları'' başlıklı yazısı.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimi önemlidir.

İhtilaller, cumhurbaşkanı olmak için yapılır. Hele hele Başkanlık Sistemi’ne geçtikten sonra çok daha önemli hale geldi. Çünkü cumhurbaşkanı, icra yetkisini de üstlendi. Hem cumhurbaşkanı hem başbakan oldu.

İktidarın cumhurbaşkanı adayı belli. Recep Tayyip Erdoğan. Bakmayın Kılıçdaroğlu’nun henüz Erdoğan bile adaylığını açıklamadı demesine, Erdoğan gibi bir lider varken başka bir aday düşünülür mü?

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı, aklımızla alay etmek.

Asıl sorun muhalefette. Muhalefet bir türlü cumhurbaşkanı adayını belirleyemiyor. Çünkü birbirlerine güvenmiyorlar. Seçim tarihi yaklaştıkça gerilim artıyor. Siz asıl cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinde yaşanacakları görün.

Büyük bir fırtına yaklaşıyor.

Sadece üç alıntı yapmak istiyorum.

1- DEMİRTAŞ’LA PAZARLIK

Muhalefet cumhurbaşkanı adayını belirlemek için HDP’nin desteğine göz dikmiş durumda. Kılıçdaroğlu’nun elçileri Edirne Cezaevi’ni suyoluna çevirdi. Maksat Selahattin Demirtaş’ı ikna edip HDP’nin desteğini sağlamak. Sen Kılıçdaroğlu’nu destekle, o da cumhurbaşkanı olduğunda seni hapisten çıkarsın diye pazarlık yapıyorlar. Son dönemlerde Demirtaş güzellemeleri yapmalarının altında bu yatıyor.

DEMİRTAŞ’IN PLANI

Oysa Selahattin Demirtaş kendi aday. Oysa Selahattin Demirtaş’ın gönlünde Kılıçdaroğlu değil, Ekrem İmamoğlu yatıyor. “Ben hâlâ aday adayıyım. İddiamı koruyorum” dedi.

Demirtaş’ın adaylığının önünde terör suçundan aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası var. Aday olsa dahi YSK tarafından izin verilmesi beklenmiyor. Ama aday olup, YSK tarafından adaylığı engellenip bir mağduriyet algısı oluşturabilirler.

İMAMOĞLU’NU İŞARET ETTİ

Demirtaş, Kürtlerde mağduriyet duygusunu oluşturduktan sonra Erdoğan karşısındaki aday lehine feragat eder. O da nasıl olur? Benim adaylığıma izin vermediler ama benim adayım Ekrem İmamoğlu diyebilir. Çünkü, kendisine Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda, o Ekrem İmamoğlu yanıtını verdi. “Ancak ben şahsen Ekrem Bey’i takip etmeye çalışıyorum, Anadolu’da toplumsal karşılığı da olduğunu görebiliyorum” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.204 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 701 Okunma Bu kez anketten farklı sonuçlar çıktı 11 Nisan 2024 | 1.952 Okunma Özgür Özel İmamoğlu’nu rahatsız Yavaş’ı mutlu etti mi 10 Nisan 2024 | 722 Okunma İYİ Parti’de sürprizler var 09 Nisan 2024 | 589 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar