Cumhurbaşkanlığı seçim kulislerinde ne var

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü 03.06.2022)''Cumhurbaşkanlığı seçim kulislerinde ne var'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Yüreği yetip 2023‘te cumhurbaşkanı adayı olacak mı olmayacak mı?” sorusundan sonra cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yeni bir durum ortaya çıktı. Denklem yeniden kuruldu.

Erdoğan’ın çağrısı ve Kılıçdaroğlu’nun, “Var mısın yarın erken seçimi ilan etmeye? Aynı gün içinde adayımızı açıklayalım” çıkışından sonra iktidar ve muhalefet kulislerini yokladım.

Şimdi madde madde aktaracağım.

1- Erdoğan, 2023 seçimlerindeki rakibini belirledi.

2- 2023 seçimleri Erdoğan-Kılıçdaroğlu seçimi olacak.

3- Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı tek şartla olmaz. O da Kılıçdaroğlu aday değilim dediği takdirde.

4- Erdoğan, CHP liderine meydan okuduktan sonra Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması demek seçimlere bir sıfır yenik başlamak olur. Çünkü Erdoğan seçim kampanyası boyunca “Korktun, kaçtın” diye Kılıçdaroğlu’na yüklenir.

5- Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na verdiği tarihi destekle, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş denklem dışı kaldı. Kılıçdaroğlu bu kadar ön plana çıkmışken, Erdoğan’ın doğal rakibi haline gelmişken, İmamoğlu ve Yavaş ‘Ben adayım’ diye çıkamazlar.

6- Meral Akşener’in ortak cumhurbaşkanı adaylığı ise tek şartla olur. O da 6’lı masa Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığını reddeder ve Akşener’e adaylık önerirse o zaman cumhurbaşkanı adayı olur.

7- Akşener’in adaylığının önünde de Kılıçdaroğlu engeli duruyor. Çünkü Kılıçdaroğlu, kendi adaylığının reddedildiği masada Akşener’in adaylığına destek vermez.

8- 6’lı masada Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına yok denildiği andan itibaren başka bir ismin ortak aday olarak çıkması mümkün değil. 6’lı masanın en büyük partisi olan CHP bunu kabul etmez.

9- Kılıçdaroğlu ortak aday olmadığı takdirde çoklu aday çıkar.

10- Çoklu aday çıkmasının bir gerekçesini de partilerin yapacakları kâr-zarar hesapları oluşturacak.

11- İYİ Parti, biz cumhurbaşkanı adayı çıkarmazsak, cumhurbaşkanı adayı CHP’den olursa, cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmen, milletvekili seçiminde de istikrarı bozmama ve cumhurbaşkanı adayına destek adına CHP’ye oy verir mi? Bu durum İYİ parti oylarında gerilemeye yol açar mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 3.626 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.652 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.182 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar