Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkileri

Süleyman Demirel 42 yaşında genç bir Başbakan'dı.Saraçoğlu Mahallesi'ndeki konutun arka kapısından çıkıp, az ilerideki Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ın konutuna girdi.Korumalarını...

Süleyman Demirel 42 yaşında genç bir Başbakan'dı.
Saraçoğlu Mahallesi'ndeki konutun arka kapısından çıkıp, az ilerideki Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ın konutuna girdi.
Korumalarını atlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel heyet raporu ile Cumhurbaşkanlığından azledilmişti. 27 Mayıs darbesini yapıp Menderes'i idam eden darbeci Milli Birlik Komitesi üyelerinin sayısı 38'di. Kaderin garip bir cilvesi olsa gerekti ki, darbenin lideri Gürsel'i cumhurbaşkanlığından azleden kararın altında da 38 doktorun imzası yer alıyordu.

Gürsel'in azledilmesiyle birlikte Demirel'in omuzuna yeni cumhurbaşkanını seçme görevi binmişti.
Rejimin bıçak sırtında oturduğu günlerdi. 27 Mayıs'ın rüzgarları esmeye devam ediyordu. Süleyman Demirel, Cevdet Sunay'a cumhurbaşkanlığı görevini teklif etti.

Sunay zaten bunu bekliyordu. Böylece asker cumhurbaşkanı silsilesine yeni bir halka daha ekleniyordu.
Sunay'la Demirel iyi anlaştılar. Hatta Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'ın darbeye hazırlandığını sezip, birlikte emekliye sevk ettiler. Cemal Tural'ı sabah değil öğleden sonra emekliye sevk etmeyi öneren Sunay'a, Demirel'in cevabı "Öğleye kadar beklersek, ikimizi de torbaya doldurur” olmuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.649 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.144 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.850 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar