CHP’yle ilgili mahkeme kararı

CHP’li muhaliflerin imza toplama süresi bugün doluyor.Böylece olağanüstü kurultay açısından artık günler değil, saatler sayılı. CHP tüzüğüne göre 634 artı bir delegenin imzasıyla...

CHP’li muhaliflerin imza toplama süresi bugün doluyor.

Böylece olağanüstü kurultay açısından artık günler değil, saatler sayılı. CHP tüzüğüne göre 634 artı bir delegenin imzasıyla olağanüstü kurultay toplanacak. Yoksa yapılmayacak. Muhaliflerin sunduğu imzalar incelenecek, ölüm, istifa ya da tedbir nedeniyle geçersiz olanlar ya da  mükerrerler tespit edilecek. Ondan sonra olağanüstü kurultay için gerekli imzanın bulunup bulunmadığı açıklanacak. Ama asıl yarından itibaren hukuki sürecin içine girilecek.

Şimdi sıra geldi 10 puanlık uzmanlık sorusuna. Muhalifler tarafından imzalar teslim edildikten sonra Genel Merkez tarafından geri çektirmek için baskı yapılır mı? Yapsalar da imzaların bir kısmı geri çekilse de  hukuki olarak geçerli sayılmıyor.

Çünkü  bu konuda  Anayasa Mahkemesi, Yargıtay 2. ve 9. Hukuk Dairesi ile Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş kararlar var. Bunlar hukuken CHP Genel Merkezi’nin elini, kolunu bağlıyor.

ANAYASA MAHKEMESİ OLMAZ DİYOR
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, CHP’lilerin yine bir olağanüstü kurultay talebiyle alınmış. 348 delege olağanüstü kongre toplanması için 6 -21 Haziran 2004 tarihleri arasında topladıkları imzaları CHP Genel Merkezi’ne sunuyor. Bunlardan 14’ü istifa, ihraç veya tedbir gibi hukuki nedenlerle geçerli sayılmıyor. Anayasa Mahkemesi’nin incelemesine neden olan ise toplu olarak 78 delegenin imzasını geri çekmesi. Anayasa Mahkemesi bu 78 delegeden 11’inin 21 Haziran’dan önce  dilekçelerini geri aldıklarını tespit ediyor ve geçerli sayıyor. Diğer 67 delegenin ise dilekçeler genel merkeze sunulduktan sonra geri çektiğini tespit ederek geçersiz sayıyor. Anayasa Mahkemesi’nin 05.07.2005 tarihli kararında, ”Toplu karar biçimindeki irade beyanıyla oluşan olağanüstü kongre çağrısı hukuki sonuç doğurucu olup, bu sonuç hem kendilerini  hem de parti yönetimini bağlayıcı  niteliktedir. Bir başka ifadeyle  belirlenen sürece oluşan istem, yenilik doğurucu olduğundan sonraki vazgeçmelerin hukuken geçerli olduğu kabul edilemez. Bu nedenle belirli süreden sonra gerçekleşen vazgeçmelerle beşte bir oranının altına düşülmesi halinde, toplu karar biçimindeki sonucun önceden doğmuş olması ve bağlayıcı olan özelliği nedeniyle parti yönetiminin Genel Kurulu olağanüstü  toplantıya çağırması gerekir” deniliyor.

FUTBOL FEDERASYONU SEÇİMİNDE
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı Futbol Federasyonu seçimlerinde de gündeme geliyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun 25-26 Haziran 2015 tarihinde yapılan Genel Kurulu’nda Yıldırım Demirören ile Haluk Ulusoy aday adayı oluyor. Divan Başkanlığı’nı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın  yaptığı Genel Kurul’da Yıldırım Demirören 240, Haluk Ulusoy 65 imza ile teklif ediliyor. Divan Başkanı Baykan iki taraftan üçer isimden oluşan bir heyet oluşturuyor ve  yapılan incelemede 26 imzanın mükerrer olduğu tespit ediliyor. Divan Başkanı ayrıca,”Ben daha önce verdiğim imzamı kendi iradem içerisinde geri çekiyorum” şeklinde dilekçeler olduğunu belirterek, Divan Başkan Vekili Mesut Hoşcan’dan Anayasa Mahkemesi’nin kararını okumasını istiyor.  Anayasa Mahkemesi kararının Mesut Hoşcan tarafından okunması üzerine  tartışma orada noktalanıyor. Böylece son anda geri çekilen imzalar hukuken geçerli olmuyor. Yıldırım Demirören için 214, Haluk Ulusoy için 39 imzanın geçerli olduğunu açıklanıyor. Böylece Yıldırım Demirören’in adaylığı kesinleşiyor.

Aralarında  Bülent Gürkut ve Haluk Ulusoy’un da bulunduğu 10 kişi bu kez itirazlarını Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşıyor. Mahkeme 15.12.2016 tarihli kararında  Ulusoy’un itirazını reddediyor, yapılan işlemi onaylıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 1.960 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.824 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 832 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.481 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 740 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar