CHP’nin İstanbul anketi kaybetme telaşını mı gösteriyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'CHP’nin İstanbul anketi kaybetme telaşını mı gösteriyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesiydi, CHP’ye çalışan anket şirketleri Kılıçdaroğlu’nun açık ara farkla kazanacağını gösteren anketler yayımlıyorlardı.

Kılıçdaroğlu, yüzde 60’la geliyor havasını veriyorlardı. Ancak bu veriler ciddi anket firmalarının araştırmalarıyla örtüşmüyordu. O zaman, ‘muhalif seçmeni bu kadar gaza getirmeyin, büyük beklentiler büyük hayal kırıklıklarına dönüşür’ diye uyarmıştım. Ama gözleri öyle dönmüştü ki kendilerini uyaran yazarları, işini düzgün yapan anket firmalarını sosyal medyada linç etmeyi tercih ediyorlardı. Yayınlara bağlanıp hakaret ediyorlardı. Sonuç ne oldu?

ANKETLER HÜSRAN GETİRDİ

Büyük bir hüsran. Yüzde 60’la kazanacağına inandırılan muhalif seçmen büyük bir travma yaşadı. Seçim zaferini kutlamak için saatler öncesinden CHP Genel Merkezi’nin önünde toplanan kalabalığın gece yarısı nasıl dağıldığını unutamıyorum.

Peki ne yaptılar? Anket firmalarına bir şey olmadı. Onlar hâlâ CHP ile iş yapmaya devam ediyor. Başarısızlığın faturası kime kesildi? ‘Pirom, Dedem, Kemal’im geliyor’ diye ilan ettikleri Kılıçdaroğlu bedel ödedi. Şimdi Kemal Kılıçdaroğlu ağzını açacak olsa bu kez de sosyal medyadan onu linç ediyorlar.

YİNE ANKETLER

Bütün bunları niye hatırlattım?

Çünkü seçim yaklaştıkça eski huyları tekrar depreşmiş. Yine anketler üzerinden algı operasyonuna girişmişler. CHP Genel Merkezi tarafından yapılan ankete göre Ekrem İmamoğlu 5 puan öndeymiş.

GEÇMİŞ ANKETLERE BAK

Demirel siyasi yasaklıyken “Gözlerimin içine bak, ne dediğimi anlarsın” derdi. Ben de geçmiş anketlere bakın, gelecekte ne olacağını anlarsınız diyorum.

O nedenle önce cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanacağını gösteren anketleri hatırlatmak istiyorum. Yüzde oranını her biri için tek tek yazmayacağım.

Avrasya- Kılıçdaroğlu 51.3 - Erdoğan 44.2

Yöneylem- Kılıçdaroğlu 49.5- Erdoğan 44.4

ORC-Kılıçdaroğlu 51.7- Erdoğan 44.2

Gezici-Kılıçdaroğlu 53.4- Erdoğan 39.2

MAK-Kılıçdaroğlu 50.9- Erdoğan 45.4

Aksoy-Kılıçdaroğlu 55.6- Erdoğan 44.4

PİAR-Kılıçdaroğlu 57.1- Erdoğan 42.9

Alf-Kılıçdaroğlu 55.1 - Erdoğan 44.9

Peki sonuç ne oldu?

ÖNCE KONDA

Dikkat ederseniz burada iki firmanın sonuçları yer almıyor.

Biri Konda diğeri ise Metropoll. Peki onları neden sona bıraktım, çünkü iki firma yeni anket yayımlamışlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.009 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.650 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.241 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar