Bomba düzeneği hangi eylemle benzer çıktı?

ACIMIZ büyük. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yastayız. Bir yandan da İstanbul’daki saldırının perde arkasını öğrenmeye çalışıyoruz. Canlı bomba ve bombalı aracı kullanan...


ACIMIZ büyük.

Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yastayız.

Bir yandan da İstanbul’daki saldırının perde arkasını öğrenmeye çalışıyoruz.

Canlı bomba ve bombalı aracı kullanan teröristlerin kimliği belirlenmeye çalışılıyor. İkisi de erkek. Kasım ayında Suriye’den giriş yapmışlar. Eylem için keşif yapılmış, fırsat kollanmış, talimat beklenmiş. Başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliğinin Meclis’e sunulduğu gün, eylemin düğmesine basılmış. Oysa daha önceki eylemlerde canlı bombalar eylemden birkaç gün önce giriş yapardı. Anlaşılan o ki başkanlık sistemi için sadece Meclis’te 330’u bulmak ya da referandumdan geçirmek için mücadele edilmeyecek. Bu kez mesajlar canlı bomba üzerinden veriliyor.

PKK daha önce canlı bombaları Kandil’de yetiştiriyordu. Kobani kantonunun kurulmasından sonra canlı bombalar artık Kobani’de yetiştiriliyor. Ama talimat tek bir yerden veriliyor; o da Kandil’den. Abdullah Öcalan Fedaileri deniliyor. Bombalı aracı kullanan Türk vatandaşı. Canlı bombanın kimliği tespit edilmeye çalışılıyor.

Bombalı aracın sırrı çözülmeye başlandı. Araç bomba yüklü olarak şehir dışından getirilmemiş, 6 Aralık günü Bağcılar emniyetinde tescil işlemleri yaptırılmış. Araç 17-18 gün önce bir kez daha el değiştirmiş. Bombanın araca, Kocaeli-Gebze tarafında yüklendiği üzerinde duruluyor. Araç eylemden iki gün önce Kocaeli-Gebze’deki gişelerde HGS kaydına girmiş. Ama aynı gün Avrupa yakasına geçiş yapmamış. 1 gün Anadolu yakasında kalmış. Eylemin gerçekleştirildiği 10 Aralık Cumartesi sabah Avrupa yakasına geçiş yapmış.

Bu tür eylemlerde önceden keşif yapılıyor. Kanlı eylemin gerçekleştirildiği Beşiktaş’taki kameralar inceleniyor. Stadyumun olduğu bölgedeki kamera kayıtlarından son 1 hafta içinde birkaç kez tur atan 9 araç tespit edildi. Ancak bunların hangisi keşif amaçlıydı, hangisi işi gereği oradaydı belirlenmeye çalışılıyor.

Ruhsat bilgilerinden aracın üzerinde kayıtlı olduğu şahıs ve onunla bağlantılı isimler tespit ediliyor. Canlı bomba eylemlerinin kararı önceden alınıyor. Canlı bombaların Kandil’de yetiştirildiği zaman bu süre 2 ayı buluyordu. Irak’tan girip Türkiye’nin batısına geçmek daha uzun süre alıyordu. Ama örgüt Suriye ile önemli imkânlara sahip oldu. Suriye’den giriş yapıp Türkiye’nin batısına ulaşma süreleri kısaldı.

1 ay önce PKK ve DAEŞ’in İstanbul ve Ankara’da bombalı araç ya da canlı bomba eylemi yapacağı yönünde istihbaratlar alınmış, ilgili birimler uyarılmıştı. PKK’nın bu eylemde yerel unsurları devre dışı bıraktığı düşünülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.327 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.657 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.184 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar