Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğinde son durum

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (12.10.2022)''Başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğinde son durum'' başlıklı yazısı.

Kılıçdaroğlu ile Erdoğan’ın restleşmesi üzerine AK Parti, başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliği çalışmasını başlatmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında yapılan çalışmalar pazartesi günkü kabine toplantısında ele alındı. Toplantıdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e sunulacağını açıklaması bekleniyordu. Oysa Erdoğan beklenen açıklamayı yapmadı. Kılıçdaroğlu’na yönelik çağrısını yinelemekle yetindi. “Gel Anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım” dedi.

Peki Anayasa değişikliği neden Meclis’e sevk edilmedi? Kabine toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kapsamlı bir sunum yapmış. Bozdağ’ın açıklamaları tatmin edici bulunmuş. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, STK’ların ve vakıfların yaptığı çalışmalar olduğunu belirterek, Anayasa değişikliğinde onların da değerlendirilmesini istemiş. Böyle olunca Anayasa değişikliğinin Meclis’e sevk edilmesi ertelenmiş. Bu tür çalışmalar duyarlı kesimlerin görüşlerinin alınmasında ve teklifin olgunlaşmasında çok yararlı oluyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GENİŞLEYECEK Mİ

Kabine toplantısından sonra Anayasa değişikliğinin genişletileceği şeklinde bir hava oluştu. Ama bu doğru değil. Başörtüsü özgürlüğüne Anayasal güvence getiren bir düzenleme yapılıyor. Ayrıca aileyle ilgili bir değişiklik üzerinde çalışılıyor. Bu biliniyor. Yeni bir durum değil. Anayasa değişikliği paketine yeni bir ekleme yapılmıyor.

ANAYASA’NIN HANGİ MADDELERİ DEĞİŞİYOR

Başörtüsüyle ilgili olarak Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10. maddesi ile din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24. maddesinde, yüksek öğretimle ilgili 42. maddesinde ve kamu hizmetlerinden yararlanmayla ilgili 49. maddelerinde değişiklik öngörülüyor.

ERDOĞAN KARAR VERECEK

Adalet Bakanı Bozdağ’ın başkanlığında yapılan çalışmalarda aile tanımı da ele alındı. LGBT sapıklığının aileyi tehdit ettiği günümüzde Anayasa’nın 41. maddesinin değiştirilmesi isteniyor. 41. maddede, “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” deniliyor. “Eşler arasında” ibaresinin muğlak bir ifade olduğu düşünülüyor. Değişiklikte, “Aile birlikteliği kadın ve erkekten oluşur ve eşit haklara sahiptirler” deniliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.598 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.173 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar