Başbakan Yıldırım: Saat 23.00’te görüşebildim

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısını, "Olağanüstü hal ilan edeceğiz" diye açıyor, bakanlardan değerlendirmelerini istiyor. Kabine ittifakla OHAL’i onaylıyor. Başbakan Binali...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısını, "Olağanüstü hal ilan edeceğiz" diye açıyor, bakanlardan değerlendirmelerini istiyor.

Kabine ittifakla OHAL’i onaylıyor.

Başbakan Binali Yıldırım darbe girişiminin yapıldığı geceyi, “Saat 21.00’e kadar Dolmabahçe ofisinde randevularım vardı.

Köprüyü geçerken bir hareketlilik olduğunu fark ettim.

Sayın Cumhurbaşkanı’nı aradım. Kendisine ulaşan bazı bilgiler olduğunu söyledi, ‘Eve gitme’ dedi. O andan itibaren hareket halinde oldum” diye anlatıyor.

Bakanlar istihbarat zaafı üzerinde duruyor. Bir kısmı darbe haber alındığı halde neden önlenemediğini, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve kabine üyelerine neden haber verilmediğini soruyor...

Sorumluların görevden alınmasını istiyor.

GENELKURMAY BAŞKANINI ARADIM AMA ULAŞAMADIM

Başbakan, “İlk olarak Genelkurmay Başkanı’nı aradım ama ulaşamadım. MİT Müsteşarı ile saat 23.00’e doğru görüşebildim” diyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Saat 21.20’de Erzurum’dan uçağa bindim, haberim yoktu. Saat 23.00’te Ankara’ya inince haberim oldu. Havaalanında hemen bir hangara geçtim, oradan yönettim” diye konuşuyor. Darbe ihbarını Genelkurmay’a bildiren MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın teyit konusunda bilinçli olarak oyalandığı üzerinde duruluyor. Halen devam eden iki tehdit ön plana çıkıyor.

1- 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi bir girişim beklenmiyor ancak bakanlar, darbeci unsurların stratejik hedeflere yönelik suikast girişimi olabilir, tedbirli olun diye uyarılıyor.

2- Darbeciler kaos çıkarmak ve içsavaşa neden olmak için Öcalan’a yönelik İmralı’ya kamikaze eylemi yapabilir. Buna göre İmralı’da önlemler alındı bilgisi paylaşılıyor.

AKAR: TALİMATLARIMI FAKSLAMAMIŞ, YIRTMIŞLAR

MGK toplantısında ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar söz alıyor, darbe girişiminin yaşandığı gece olanları anlatıyor. Akar’ın sözlerini aktaracağım. Çok çarpıcı bir cümlesi var, onu öncelikle aktarmazsam olmaz. “Birliklere iletilmek üzere verdiğim talimatları fakslamak yerine yırtmışlar.”

O kararlar neydi?

Hulusi Akar, MİT’ten darbe ihbarı aldıklarını, saat 18.00’de MİT Müsteşarı’nın karargâha geldiğini, birlikte “Darbeyi nasıl önleriz” diye toplantı yaptıklarını anlatıyor. “Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ı darbenin sıklet merkezi olarak gösterilen Kara Havacılığa gönderdim, git bir kontrol et, ‘Komutan yarın İzmir’e gidecek, bir uçak hazırlayın diye talimat ver’ dedim” diyor.

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısında darbecilerin cezalandırılması ve FETÖ ile mücadele kapsamında kritik kararlar alınıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.576 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.169 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 495 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar