Barış görüşmeleri ve Erdoğan’ın küresel liderliği

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (30.03.2022)''Barış görüşmeleri ve Erdoğan’ın küresel liderliği'' başlıklı yazısı.

Ukrayna Savaşı’ndan bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya televizyonlarında ABD Başkanı Biden’in dört katı haber olmuş.

Hem de pozitif bir şekilde. Barış için çaba gösteren lider olarak sunulmuş.

Savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’nın, üzerinde mutabık kaldığı ülkenin adı Türkiye, Putin ile Zelenski’nin aynı anda görüştüğü liderin adı ise Erdoğan.

Dünya bunun farkında. Hatta savaş halindeki ülkeler de bunun farkında. Bir tek farkında olmayan bizim muhalefet liderleri. Ama Rusya ve Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin tarafsızlığına ve Erdoğan’ın aktif arabuluculuğuna halkımızın desteği çok büyük. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna arasında ortaya koyduğu liderliği nasıl buluyorsunuz?” sorusuna halkımızın yüzde 80.5’inin başarılı buluyorum yanıtını vermesi de bunu gösteriyor.

BARIŞIN ADRESİ

Türkiye artık barışın adresi olarak görülüyor. Erdoğan ise küresel liderliğini dünyaya kabul ettirmiş durumda. Kılıçdaroğlu ile Akşener kabul etmese ne olur?

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi nedeniyle dünyanın gözü dün İstanbul’daydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması iki ülkenin delegasyonu tarafından ayakta alkışlandı. Bunu ABD ya da Fransa cumhurbaşkanı sağlayamadı.

ÇAVUŞOĞLU VE KALIN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün sağlandı” dedi.

Bu vesile ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın başarılı performansının da altını çizmek gerekiyor.

KISMİ ATEŞKES

İstanbul’da müzakereler sürerken, kısmı ateşkesin sağlanması ve Rusya’nın Kiev ve Çernişev’den askerlerini kısmi olarak çekeceğini açıklaması önemliydi. Bu bilgi daha heyetler dağılmadan Ukrayna’daki kaynaklar tarafından doğrulandı.

Ama barışa hem çok yakınız hem de çok uzak. Yakınız çünkü Rusya ve Ukrayna savaşın kazananının olmadığını gördü. Bu savaşın tek kazananı ABD oldu. Kaybedenleri ise Rusya ve Ukrayna... Savaşın bedelini ise Ukraynalı kadınlar ve çocuklar ödüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.073 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.140 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.849 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar