Baraj kaç olacak hangi seçim sistemi gelecek

TURGUT Özal, AB’ye tam üyelik başvurusu yaparken “Uzun, ince bir yoldayız” demişti.Referandum süreci de onu andırıyor. 16 Nisan’da sandıktan evet çıkarsa Türkiye kritik bir sürece girecek. Uyum yasaları...

TURGUT Özal, AB’ye tam üyelik başvurusu yaparken “Uzun, ince bir yoldayız” demişti.
Referandum süreci de onu andırıyor.

16 Nisan’da sandıktan evet çıkarsa Türkiye kritik bir sürece girecek.

Uyum yasaları yapılacak, Meclis İç Tüzüğü değişecek. Parlamenter demokrasiye göre dizayn edilen sistem başkanlık sistemine göre şekillendirilecek.
Öncelikle Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi gerekiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, seçim barajının düşürülebileceğini söyledi. Yüzde 10 barajının yüzde 7’ye çekilmesi konuşuluyor. Seçim sistemiyle ilgili bir dönem dar bölge ve daraltılmış bölge seçenekleri üzerinde durulmuştu. Daha çok daraltılmış bölge üzerinde duruluyor. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan son sözünü söylemediği için bir ihtiyat payı bırakmak lazım.


ERKEN SEÇİM İHTİMALİ
Tabii daha 16 Nisan sandığı açılacak. Çıkacak evet ya da hayır oylarının oranı siyasetin bundan sonraki yol haritasını belirleyecek.

Başkanlık sisteminin ülke açısından acil bir ihtiyaç olduğu teziyle referanduma gidiyoruz. Ama madem o kadar acil bir ihtiyaçtı, neden 2019 yılı beklenecek sorusu geçerliliğini koruyor. Anayasa değişikliğini hazırlayan danışman bir grupla yaptığımız görüşmede bu konu gündeme geldi. 2019 tarihinin Meclis’in süresiyle ilgili teknik bir ifade olduğu söylendi. Evet çıkarsa 6 ay içinde uyum yasaları çıkarılacak. 2019 mutlak bir tarih değil. Madem ülkenin bu kadar acil bir değişikliğe ihtiyacı vardı, o zaman seçimlere gidip bir an önce yeni sisteme geçelim denilebilecek. Ya da 2019’a kadar beklenecek. Burada çıkacak olan sonuç belirleyici olacak. 16 Nisan önemli ama 17 Nisan da bir o kadar önemli gelişmelere sahne olabilir. Referandumdan sonra çifte sandığın önümüze gelme ihtimalini yabana atmamak lazım. Hatta güçlü bir ihtimal olarak bir kenara yazmakta fayda var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 44 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.257 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.868 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.244 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar