Bağımsızlık ilanı ne zaman?

Böylece Kürt tarihinde çok önemli bir sayfa açılmış, bölge tarihinde ise yeni bir döneme adım atılmış durumda. Bağımsızlık kartını cebine koyan Barzani, hemen bağımsızlık...

Böylece Kürt tarihinde çok önemli bir sayfa açılmış, bölge tarihinde ise yeni bir döneme adım atılmış durumda. Bağımsızlık kartını cebine koyan Barzani, hemen bağımsızlık ilan etmeyecek. Uygun bir zamanı kollayacak. Ancak devekuşu gibi kafamızı kuma sokmanın anlamı yok. Bugün ya da yarın Bağımsız Kürdistan ilan edilecek.

Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in belirttiği gibi, Barzani bir sabah uyanıp bu kararı almadı. Kimi zaman Rusya ile kimi zaman ABD ile ama her zaman İsrail’le girdiği işbirliği sayesinde bu noktaya ulaşmayı başardı. Molla Mustafa Barzani, 1975’te Cezayir Anlaşması ile ABD tarafından ortada bırakıldığında ABD’ye yazdığı mektuplarda, “Sizin desteğinizle harekete geçtim. Şimdi Irak’ın savaş uçakları başımıza bombaları yağdırırken ortada bırakıldık. Bir millet yok olma tehlikesi ile karşı karşıya” diyordu. Mahabat Cumhuriyeti yıkıldığında sığındığı Rusya’da da, 1. Körfez ve 2. Körfez Savaşı’nda ABD ile girdiği dayanışma sırasında da bugünkü hedefe yürüyorlardı. Celal Talabani’ye, “Ortadoğu’nun dansözü” derler. Mesut Barzani birileri tarafından “Peşmerge” olarak küçümsenir. Kendimizi kandırmayalım; Kürtler, uluslararası güçlerle girdikleri ilişkiler sayesinde bugünlere ulaşmayı başardılar. Irak’ta ve Suriye’de Kürt devletlerinin eli kulağında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir  aldatılmışlık duygusu yaşıyor ve bunu da açıkça ifade ediyor.

Ama burada şaşırtıcı bir şey yok ki… Barzani değil miydi Halepçe’de halkını katleden Saddam Hüseyin ile Bağdat’ta sarmaş dolaş olan... Menfaati gerekince aynı zamanda hem Rusya ile hem ABD ile iş tutan... Ortadoğu’da oyun böyle oynanıyor.

CEMİL ÇİÇEK’İN TESPİTLERİ

Kürtler adım adım devlete giderken, peki biz ne yaptık, hangi tarihi süreçleri ıskaladık? Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e göre iki önemli kırılma noktası var:

1- 1991’de 1. Körfez Savaşı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 460 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.159 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.820 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.163 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.865 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar