Ankette İstanbul ve Ankara seçimleri için ne çıkıyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu hafta 'Ankette İstanbul ve Ankara seçimleri için ne çıkıyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

YUSUF Akın’ın genel müdürü olduğu Areda-Survey’in 6-9 Ekim tarihleri arasında 3 bin 30 kişi üzerinde yaptığı anket yerel seçimlere ilişkin ipuçları taşıyor.

Bu veriler yerel seçimlerde siyasete yeni bir format atılacağını işaret ediyor. Özellikle muhalefet yerel seçimlerde bir deprem yaşayabilir.

Yine de henüz partilerin adayları ortaya çıkmadan yapılan anketler elbette ki şu andaki eğilimi yansıtıyor.

Yerel seçimlere giderken iki nokta hayati derecede önemli.

1- Yerel seçimlerde adaylar önemli. Başta AK Parti olmak üzere partilerin adayları açıklanmadan yapılacak olan değerlendirmeler yeterli olmaz. Bazı adaylar seçimin kazanılması açısından bazı adaylar ise seçimi kaybettirmek açısından önemli olacak.

2- Bu seçime özgü olarak ittifakların durumu da belirleyici olacak. İYİ Parti ve HEDEP kendi adaylarıyla mı seçime girecek yoksa İstanbul ve Ankara’da il bazlı ittifak mı yapılacak?

Bu çekinceleri düştükten sonra Areda-Survey’in araştırmasından önemli verileri paylaşmak isityorum.

İMAMOĞLU GİDİYOR MU?

Yerel seçimlerde tüm gözler İstanbul’da olacak. CHP’de dahi konumu tartışmalı olan Ekrem İmamoğlu kazanacak mı kaybedecek mi? İYİ Parti ve HEDEP İstanbul’da aday çıkaracak mı? Tabii en önemli soru AK Parti’nin adayı kim olacak? Bu soruların cevabı seçimin kaderini belirleyecek. Ama bu belirsizliklere rağmen anketten çıkan İstanbul sonuçları Ekrem İmamoğlu’nun seçimleri kaybedebileceğini gösteriyor.

Sizce önümüzdeki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı hangi parti kazanır sorusuna ankete katılanların yüzde 45.2’si AK Parti yanıtını verirken CHP diyenlerin oranı yüzde 40.9’da kalıyor. Ekrem İmamoğlu’nun ikinci seçimleri yüzde 54’le kazandığı dikkate alınırsa bu veri İmamoğlu açısından tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: En kısa sürede CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etmek istiyorum 03 Mayıs 2024 | 839 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası 02 Mayıs 2024 | 2.073 Okunma Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 1.108 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.672 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.244 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar