Anketlerden çıkan çarpıcı sonuçlar

AK Parti, şubat sonu mart başı itibariyle kamuoyu araştırmalarını yeniden başlatıyor. Sakın yanlış anlaşılmasın AK Parti kamuoyu araştırmalarını durdurmadı sadece ülke gündemiyle ilgili...

AK Parti, şubat sonu mart başı itibariyle kamuoyu araştırmalarını yeniden başlatıyor.

Sakın yanlış anlaşılmasın AK Parti kamuoyu araştırmalarını durdurmadı sadece ülke gündemiyle ilgili araştırmalara ara verildi. Geçmişte de kendini kontrol etme adına araştırmalara 1.5-2 ay ara veriliyordu. Ama bu arada araştırmaların tamamı durdurulmuyor.

Örneğin Güneydoğu’yla ilgili, yerel yönetimler ve Ege bölgesiyle ilgili araştırmalar sürdü. MHP ile girilen Milli İttifak süreci nedeniyle Güneydoğu’da yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırma yapılıyor. Araştırma tamamlandıktan sonra veriler ışığında bir raporlama yapılarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’nin başına yeniden dönmesiyle birlikte önemli bir güç aktarımı oldu. Bunun etkisi anketlere de yansımaya başladı. Burada birkaç anketin ortalama sonuçlarını paylaşmak istiyorum.

16 Nisan referandumundan sonra Erdoğan AK Parti’nin başına geçtiğinde kararsızlar dağıtılmadan partinin oyu yüzde 41-41.5 görünüyordu. Kararsızlar dağıtıldığında 45-46 civarındaydı. Erdoğan’la birlikte yeni bir rüzgâr yakalandı. ABD’nin Kudüs kararı üzerine Erdoğan’ın sergilediği güçlü liderlik AK Parti seçmeni üzerinde çok önemli bir etki meydana getirdi. BM’deki oylamada ABD’nin başarısızlığa uğratılması ise bir ivme kazandırdı. Ancak önemli sıçramanın Afrin olayında yaşandığı anlaşılıyor.

ANKETLERE AFRİN ETKİSİ

Afrin operasyonuyla devlete ve hükümete olan güven 8-9 puan arttı. Afrin bu yanıyla 15 Temmuz’a benzedi. 15 Temmuz kadar olmasa da Afrin, siyaseti etkilemiş gözüküyor. Öncelikle kararsızların oranında ciddi bir gerileme tespit ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.233 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.291 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.870 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.260 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar