Anketler ne söylüyor?

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (15.09.2022)''Anketler ne söylüyor?'' başlıklı yazısı.

Anketler, cumhurbaşkanı adaylarına olan desteği ve siyasi partilerin oy oranlarını yansıtmaları açısından önemli.

Ama asıl önemli olan, cumhurbaşkanı adaylarının belli olduğu zaman yapılacak kamuoyu araştırmaları olacak. Seçim dönemine girilince daha fazla anket yayınlayacağım. Areda Survey’in 23-27 Ağustos tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinde yayınladığı anketin sonuçları kadar satır araları da ilgimi çekti.


Cumhurbaşkanı adaylığının netleşmeye başlamasından itibaren Kılıçdaroğlu’nun yükselişi sürüyor. Ama Mansur Yavaş da cumhurbaşkanı adaylığına dönük hiçbir mesaj vermemesine rağmen ilk sırayı kaptırmıyor.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kendi partileri dışında sürpriz kesimlerden destek alıyor. Areda Survey’in araştırmasında bana çarpıcı gelen bir nokta ise HDP seçmeninin eğilimi oldu. AK Parti’nin bu veri üzerinde çalışmasında yarar var.

ORTAK ADAY KUŞKUSU

CHP ile İYİ Parti arasında yaşanan Kılıçdaroğlu mu, Mansur Yavaş mı tartışması Millet İttifakı’nda kuşkuya neden olmuş.

Areda Survey’in anketine katılanların yüzde 51.9’u Millet İttifakı’nın ortak aday çıkarabileceğini söylerken yüzde 48.1’i aday çıkaramayacağı görüşünde.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE HANGİ İTTİFAK ÖNDE

Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi ittifaka oy verirsiniz sorusuna ankete katılanların yüzde 51.5’i Cumhur İttifakı yanıtını verirken, Millet İttifakı diyenlerin oranı yüzde 48.5 çıkıyor.

EKONOMİK SORUNLARI KİM ÇÖZER

Bu soruya verilen yanıtı paylaşmadan önce başka bir veriyi aktarmak istiyorum.

Ankette ağustos ayının en önemli gündem maddesi nedir diye sorulduğunda ekonomi yüzde 47.4’le ilk sırada çıkıyor. Onu yüzde 15.3’le zam ve hayat pahalılığı takip ediyor. Bu sonuç şaşırtıcı değil. Ama ekonomik sorunları hükümet mi çözer yoksa muhalefet mi sorusuna verilen yanıt önemli.

Ankete katılanların yüzde 48.8’i hükümet derken yüzde 35.9’u muhalefeti işaret ediyor. Hiçbiri çözemez diyenlerin oranı ise yüzde 15.3 çıkıyor.

ÇÖZERSE REİS ÇÖZER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 1.889 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.121 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.830 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 832 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar