Anayasa değişikliğinde bir konu Erdoğan’a bırakıldı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü (10.10.2022)''Anayasa değişikliğinde bir konu Erdoğan’a bırakıldı'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında restleşmeye neden olan başörtüsü özgürlüğünün güvenceye alınmasıyla ilgili anayasa değişikliği üzerindeki çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın AK Parti’nin hukukçu kurmaylarıyla yaptığı toplantıdan sonra çalışmalar sürdü. Bozdağ, cumartesi günü anayasa hukuku profesörleriyle görüştü. Dün ise Bozdağ’ın başkanlığında AK Parti’nin hukukçu milletvekilleriyle geniş katılımlı bir çalışma yapıldı. Böylece başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifi büyük ölçüde şekillendi. Bekir Bozdağ bugün kabine toplantısında bir sunum yapacak. Ardından da değişiklik teklifi Meclis’e sunulacak. Böylece süreç başlayacak.

CUMHURBAŞKANI’NA BIRAKILDI

Anayasa değişikliği teklifinde ne getiriliyor? Ona değineceğim. Ama bir nokta var ki çok önemli. İşte o konuda karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Peki o konu ne?

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile konusunda da bir anayasa değişikliği yapılabileceğinin sinyalini vermişti. LGBT sapıklığının aileyi tehdit ettiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışı çok önemli. Erdoğan, sadece başörtüsüyle ilgili düzenleme ile kalınmamasını istemiş, “Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler yapalım” demişti.

EVET DERSE PAKETTE

Erdoğan’ın bu talimatı üzerine Anayasa’nın 41. Maddesi’nde yer alan “aile” tanımı üzerinde değişiklik yapılması gündeme geldi. Ancak aileyle ilgili düzenlemenin başörtüsü serbestisini güvence altına alacak anayasa değişikliği paketine eklenip eklenmemesinin kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Erdoğan onay verirse başörtüsü düzenlemesi ile birlikte aileyle ilgili değişiklik de pakete eklenecek.

BAŞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESİ

Bu arada başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğinin kapsamı netleşti. Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10. Maddesi ile yüksek öğretimi düzenleyen 42. Maddesi’nin esas alındığı değişikliğe bir de kamuda çalışma boyutu eklendi. Böylece başörtüsüyle ilgili değişiklik Anayasa’nın 5 maddesini kapsayacak şekilde genişletildi.

1- Anayasa’nın 10 ve 13. Maddesi’ne göre “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda” olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.327 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.657 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.184 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar